Саудівська Аравія може отримати ядерну зброю раніше, ніж Іран

Поки світ тривожиться з приводу атомної програми Ірану, раніше за нього новою ядерною державою може стати Саудівська Аравія, повідомляє ВВС. Саудівська влада вклала значні кошти в ядерну програму Пакистану і в будь-який момент може отримати від Ісламабаду ядерну зброю, яка вже готова до постачання, розповів ведучий програми BBC Newsnight Марк Урбан з посиланням на високопоставлене джерело в NATO.

Також Урбан процитував заяву колишнього керівника ізраїльської військової розвідки (АМАН) Ямоса Ядліна, який заявив на конференції у Швеції у жовтні: якщо Іран створить атомну бомбу, “саудівці не стануть чекати і один місяць”. “Вони вже заплатили за бомбу, вони просто вирушать до Пакистану і заберуть там те, що повинні забрати”, – сказав тоді Ядлін.

Урбан під час передачі нагадав: ще в 2009 році саудівський король Абдалла попереджав посла США з особливих доручень Денніса Росса, що якщо Тегеран “перетне межу”, Ер-Ріяд “отримає ядерну зброю”. А у травні 2012 року той же Росс заявляв, що Саудівська Аравія готова почати роботу над атомною бомбою.

За даними BBC, ядерне співробітництво між Ісламабадом і Ер-Ріядом почалося ще у 1990-х роках. При цьому в Ер-Ріяді категорично заперечують подібні “чутки”. Офіційно Саудівська Аравія, яка приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, послідовно виступає за “без’ядерний Близький Схід”, вимагаючи ядерного роззброєння Ізраїлю, який також офіційно не визнає наявність у себе такої зброї.

Влітку військові експерти повідомляли на сторінках спеціалізованого видання Jane’s про новий саудівський майданчик для запуску балістичних ракет CSS-2 у напрямку Ізраїлю та Ірану, наголошується у публікації ВВС. Розмірковуючи про можливі засоби доставки до цілі саудівських ядерних боєголовок, видання згадує про таємну закупівлю ще у кінці 1980-х років у Китаю десятків балістичних ракет CSS-2 (DongFeng 3, аналог радянської ракети Р-14 “Чусова”).

Дальність цих ракет становить 4,5 тисячі кілометрів, що дозволяє саудівцям погрожувати не тільки Ірану та Ізраїлю, але і багатьом іншим країнам, і не тільки у близькосхідному регіоні. Нещодавно Ер-Ріяд відвідав держсекретар США Джон Керрі і зустрівся з королем Абдаллою. Як повідомлялося, вони обговорювали проблему іранської ядерної програми і питання двостороннього співробітництва. Але не виключено, що Вашингтон стурбований і ймовірним саудівсько-пакистанським ядерним партнерством.

Раніше у західній пресі неодноразово з’являлися публікації про те, що Саудівська Аравія вела переговори з Пакистаном про купівлю ядерної зброї. Також повідомлялося також, що Ісламабад і Ер-Ріяд нібито уклали таємну угоду, за якою Пакистан зобов’язався надати Саудівської Аравії ядерну зброю у разі загрози кризи на Близькому Сході.

ZN