Україна і Росія оперативно обмінюватимуться повідомленнями про радіаційну безпеку

Обмін інформацією у сфері радіаційної безпеки між Україною і Росією буде обов’язковим. Про це повідомляє прес-служба КМУ. “Кабінет Міністрів затвердив проект міжурядової Угоди між Україною і Росією про оперативне повідомлення про ядерну аварію і обмін інформацією у сфері радіаційної безпеки”, – говориться в повідомленні.

rus_ukr0912

Україна і Росія оперативно обмінюватимуться повідомленнями про радіаційну безпеку. Фото: uainfo.org

Повноваження для підписання цього документа делеговані главі Державної інспекції ядерного регулювання.

Як звертають увагу урядові експерти, реалізація цієї Угоди дозволить підвищити рівень безпеки при здійсненні діяльності у сфері мирного використання ядерної енергії, створити необхідну базу для оперативного реагування у разі атомних і радіаційних аварій або при загрозі їх виникнення на території України і Російської Федерації.

Домовленості між країнами передбачають визначення чіткого механізму взаємодії компетентних органів, а також порядок обміну необхідною інформацією.

Укладення таких угод рекомендоване рішеннями Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) відповідно до Конвенції про оперативне сповіщення про ядерну аварію, яку ратифікувала Україна 30 грудня 1987 року.

Нагадаємо, що частка АЕС в структурі виробництва електроенергії в Україні в 2013 році складає 43% (у січні-жовтні 2012 року – 45,2%), ТЕС і ТЕЦ – 44,4% (45,2%), ГЕС і ГАЕС – 7,8% (5,4%), комунальних ТЕЦ і блок-станцій – 4,1% (3,9%), альтернативних джерел – 0,7% (0,3%).

Ukrinform