Іранське ядерне досьє повертається на стіл переговорів

У понеділок у Відні поновлюються перемовини щодо ядерної програми Ірану між Тегераном та групою шести держав — п‘яти постійних членів Ради Безпеки ООН (США, Росія, Китай, Франція, Велика Британія) і Німеччини.

iaea1706

Штаб-квартира МАГАТЕ

Сторони повинні досягти консенсусу до 20 липня, коли спливає чинність тимчасової домовленості. Подолати суттєві розбіжності за п‘ять тижнів — майже неможливо, кажуть експерти.

Утім, президент Ірану Хасан Рохані висловив надію, що угода буде підписана, а відтак економічні санкції проти його країни — скасують:

“У перемовинах є протиріччя. Вони криються у деталях, але деякі розбіжності є засадничими. Іран далі збагачуватиме уран. Щодо цього немає жодних дискусій — обидві сторони погоджуються на це. Ніхто не повинен навіть думати, що Іран міг би припинити збагачення урану. Це питання вже закрите.”

Утім, сторони не можуть дійти згоди щодо обсягів збагачення урану, які дозволять Тегерану. Мета Заходу — отримати гарантії, що Іран не створить ядерної зброї. У Конгресі США республіканці критикують президента Барака Обаму за перемовини з Іраном — вони вважають за краще посилити санкції і змусити Іран повністю відмовитись від ядерної програми, аніж іти на компроміс.

Сенді Берґер, колишній радник президента США з питань національної безпеки: “Іранці вважають, що вони повинні зберігати певний обсяг збагачення урану, і це залишається ключовим каменем спотиканням. Однак, на мою думку, значний тиск змушує Іран шукати консенсус, оскільки його економіка зазнає збитків, санкції спрацьовують.”

“Цілком можливо, що для досягнення угоди знадобиться більше часу, аніж відведений термін до 20 липня. Утім, і Іран, і провідні світові держави можуть зазнавати внутрішньополітичного тиску, що змусить їх виступати за вигідніші умови договору під час цього додаткового періоду. А це може ще більше ускладнити перемовини”, — повідомляє із Вашингтона кореспондент Євроньюз Штефан Ґробе.

Євроньюз