Енергоатом підписав меморандум про співпрацю з чеською компанією Skoda JS

23 жовтня президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський та генеральний директор чеської компанії Skoda JS a.s. Мирослав Фіала підписали Меморандум про співробітництво та Угоду про нерозголошення конфіденційної інформації.

en_atom

Енергоатом підписав меморандум про співпрацю з чеською компанією Skoda JS

Згідно з текстом Меморандуму, галузі співробітництва в рамках цього документа можуть включати наступні напрямки: спорудження, експлуатація та технічне обслуговування АЕС; науково-технічне співробітництво з питань мирного використання атомної енергії; підвищення безпеки, реконструкція і модернізація АЕС; продовження терміну служби енергоблоків АЕС; поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) та радіоактивними відходами (РАВ); підготовка персоналу для АЕС та інші узгоджені сторонами напрямки співробітництва.

В ході підписання Меморандуму Юрій Недашковський зазначив, що зазвичай підписання подібних документів відбувається на самому початку співпраці з новими партнерами Енергоатому. «Потім ми довго вивчаємо один одного і далеко не завжди це переходить в комерційну фазу відносин. Але з компанією Skoda у нас абсолютно інша історія – вона наш давній партнер, ми працювали зі Skoda і в складні 90-ті роки, коли проблема неплатежів за відпущену електроенергію, не дозволяла нам своєчасно розраховуватися за поставлене обладнання. Тоді чеські партнери з розумінням ставилися до наших труднощів, фіксуючи для Енергоатому ціни. У більш успішні періоди, коли йшов підйом економіки обох країн, наше співробітництво розвивалося більш інтенсивно. У другій половині нульових до нашої співпраці підключився Чеський експортний банк, через який пішло фінансування не тільки закупівель готового обладнання, а й науково-технічних розробок в інтересах Енергоатома, це дало додатковий поштовх для розширення поставок. Сьогодні для України настали складні часи, але як і раніше Skoda залишається нашим надійним партнером, чеські партнери з терпінням і розумінням ставляться до наших тимчасових труднощів. Підписуючи Меморандум про співпрацю, ми робимо це не для того щоб підсумувати багаторічну співпрацю, а для того щоб дати новий імпульс нашій подальшій взаємодії», – сказав глава Енергоатому.

В свою чергу генеральний директор Skoda JS a.s. Мирослав Фіала нагадав, що очолювана ним компанія працює з Енергоатомом вже близько 20 років. «За ці роки фахівці Skoda налагодили особисті контакти зі співробітниками українських атомних станцій, які працюють з нашим обладнанням. У першій половині дев’яностих років, коли Skoda шукала нові ринки збуту, тодішній директор компанії взяв автомобіль Skoda Favorit і особисто об’їхав усі українські АЕС – це були перші кроки до майбутньої співпраці з Енергоатомом. Відтоді ми поставили багато обладнання на українські атомні станції. Ми завжди будували наші відносини на довірі та підписуючи сьогодні цей документ ми усвідомлюємо, що він став результатом багатьох років співпраці і сподіваємося на її поглиблення і розвиток в майбутньому», – підкреслив М.Фіала.

Присутній на підписанні документів, надзвичайний і повноважний посол Чеської Республіки в Україні Іван Почух зазначив знаковість цієї події. «У тих важких політико-економічних умовах, в яких сьогодні знаходиться Україна, дуже важливо не припиняти чесько-українське співробітництво в такому важливому стратегічному напрямі, як атомна енергетика. Багатьом в Чехії може здаватися, що сьогодні працювати з Україною занадто складно, але я впевнений, що, незважаючи на всі труднощі, співпраця між чеськими бізнес структурами та українськими підприємствами має тривати. Підписання меморандуму між Енергоатомом і Skoda є кращим доказом», – зазначив посол.

У присутності керівників Енергоатому і Skoda JS був також підписаний контракт на поставку приводів крокових електромагнітних модернізованих ШЕМ-М виробництва Skoda JS для енергоблоку №6 Запорізької АЕС. Контракт є продовженням успішної експлуатації модернізованих приводів ШЕМ-М на блоці № 3 Рівненської АЕС і блоці № 1 Запорізької АЕС. Приводи ШЕМ-М успішно експлуатуються на блоках № 1, 2, 3 Южно-Української АЕС.

Сайт ДП «НАЕК «Енергоатом»