Пленарне засідання Західноєвропейської Асоціації регулюючих органів (WENRA)

18-19 березня 2014 року у м. Люцерн (Швейцарська Конфедерація) проходитиме чергове Пленарне засідання Західноєвропейської Асоціації регулюючих органів (WENRA). Учасники засідання підіб’ють підсумки роботи Асоціації та визначать пріоритетні напрями діяльності на 2014р. для робочих груп WENRA: з питань гармонізації реакторів (RHWG), з питань поводження з РАВ та зняття з експлуатації (WGWD), з питань дослідницьких реакторів.

На порядку денному пленарного засідання також – прийняття рішення щодо надання статусу спостерігача WENRA для Туреччини та Республіки Біларусь. Учасники засідання обговорять стратегію взаємодії Асоціації з іншими організаціями, асоціаціями та окремими країнами, оберуть Віце-голову WENRA.

Очікується також схвалення рішень та рекомендацій Пленарного засідання Асоціації, яке відбулося 13-14 листопада минулого у м. Київ. Україна отримала унікальне право провести цей захід як країна-спостерігач WENRA. Враховуючи спрямованість зовнішньополітичного курсу України на інтеграцію в Європейські співтовариства, проведення цього заходу мало важливе значення в контексті підвищення іміджу України на європейській арені.

WENRA є провідною впливовою європейською організацією органів регулювання ядерної та радіаційної безпеки країн-членів ЄС. Документи WENRA практично слугують основою технічної політики європейських країн щодо ядерної та радіаційної безпеки. Основна мета діяльності Асоціації – вироблення єдиних стандартів регулювання ядерної та радіаційної безпеки всередині ЄС, а також напрацювання умов забезпечення рівня ядерної безпеки в країнах, які планують стати членом ЄС та здійснення відповідної оцінки. Практичне застосування розроблених WENRA умов щодо членства в ЄС за напрямом «ядерна безпека» було масштабно застосовано в 2004 році при одночасному наданні членства в ЄС 10 країнам регіону Центральної та Східної Європи.

WENRA створена у лютому 1999 року в Парижі. Першими членами Асоціації стали регулюючі органи Великобританії, Італії, Німеччини, Швеції, Бельгії, Нідерландів, Іспанії, Франції, Фінляндії. Сьогодні до цієї організації входять 17 країн-членів і 9 країн-спостерігачів. У 2009 році Україна отримала статус спостерігача в WENRA.

Маючи унікальний багаторічний досвід регулювання експлуатації енергоблоків АЕС з реакторами типу ВВЕР, Україна займає активну позицію по всіх напрямах діяльності WENRA. Зокрема, наша країна бере участь в діяльності постійно діючих робочих груп Асоціації: з питань гармонізації реакторів, а також з питань поводження з радіоактивними відходами та зняття з експлуатації. У жовтні 2012 року створено робочу групу з розробки стратегії подальшої діяльності WENRA, до якої також увійшла Україна.

В 2011-2012рр. Україна разом з країнами-членами ЄС взяла участь в проведенні «стрес-тестів» на атомних електростанціях та у відповідних партнерських перевірках, проведених за методологією WENRA під егідою Європейської групи з ядерної безпеки (ENSREG).