Конференція ЄС щодо нерозповсюдження ядерної зброї та роззброєння

З 4 по 5 вересня 2014 року у м. Брюссель (Бельгія) Європейський консорціум з нерозповсюдження ядерної зброї провів «Третю конференцію ЄС щодо нерозповсюдження ядерної зброї та роззброєння».

belgium

Конференція ЄС щодо нерозповсюдження ядерної зброї та роззброєння

Конференція зібрала близько 200 учасників державного та недержавного секторів з різних країн світу з метою обговорення актуальних аспектів проблеми нерозповсюдження зброї масового знищення та роззброєння.

Тематика Конференції набула важливого значення з огляду на особливості нинішньої міжнародно-політичної ситуації в світі. Незважаючи на позитивні зрушення в сфері нерозповсюдження зброї масового знищення, спричинені успішним знищенням задекларованої хімічної зброї в Сирії, та значний прогрес у переговорах щодо ядерної програми Ірану, сьогоднішні політичні виклики регіонального рівня вимагають ще більших зусиль міжнародної спільноти по їх вирішенню, оскільки вони дестабілізують всю систему нерозповсюдження.

Під час конференції були розглянуті різні аспекти нерозповсюдження зброї масового знищення. Учасники обговорили роль Європейського Союзу в переговорному процесі щодо Іранської ядерної програми, основні виклики комп’ютерній безпеці, необхідність створення зони, вільної від зброї масового знищення на Близькому Сході, експортний контроль, питання посилення ядерної захищеності та інші.

Протягом конференції неодноразово була згадана ситуація навколо бойових дій на території східної частини України та анексія Кримського півострова в контексті їх впливу на зміну політичного клімату в світі. Джоель Дженні, представниця Європейської служби зовнішньої діяльності, відмітила думку деяких експертів, які стверджують, що анексія Криму підтверджує той факт, що Україна ніколи не повинна була відмовлятися від ядерної зброї, яка була розміщена на її території до 1991 року, але, разом з тим, вона й наголосила на тому, що у разі, якби Україна не відмовилася, то набагато небезпечнішим була б українська криза сьогодні у разі суперечки навколо контролю за ядерною зброєю.

Генеральний директор Організації із заборони хімічної зброї Ахмет Узюмджю у своєму виступі доповів про досягнутий результат у процесі знищення сирійської хімічної зброї та відмітив, що наразі весь хімічний задекларований матеріал (1300 тон) був вивезений з території Сирії та 95% цього матеріалу вже ліквідовано.

Представник ООН з питань роззброєнь Анджела Кейн в своїй промові відмітила, що ядерна зброя взагалі принципово нелегітимна, а прогрес у нерозповсюдженні можливо досягнути із роззброєнням.

Слід також зазначити, що напередодні конференції 3 вересня 2014 року Європейський консорціум з нерозповсюдження ядерної зброї спільно з Міжнародною мережею нових спеціалістів ядерної галузі провели семінар «Нове покоління».

У семінарі взяли участь молоді спеціалісти, аспіранти та науковці з 19 країн світу, які знаходяться на ранніх етапах своєї кар’єри. Семінар призначений для забезпечення діалогової платформи, де учасники могли б представити свої дослідження та брати участь у дискусіях з поточних питань нерозповсюдження та глобальної безпеки.

Протягом семінару учасники розглянули питання, які перегукувалися з тематикою вищезгаданої конференції. Серед основних тем, що обговорювалися, особливе місце посіла тематика хімічної зброї в Сирії, виклики та посилення режиму ядерної захищеності, питання балансу між мирним використанням ядерної енергії та ризиками розповсюдження ядерної зброї. Молоді експерти представили нові та креативні шляхи вирішення нинішніх проблем міжнародної безпеки.

Співробітник Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки та редактор www.uatom.org Чумак Дмитро також взяв участь у семінарі. Він представив доповідь щодо можливих варіантів посилення та покращення міжнародної системи торгівлі в галузі атомної енергетики. Він відмітив важливість роботи Групи ядерних постачальників, водночас наголосивши на тому, що виконання вимог, вироблених цією організацією, не є обов’язковим з юридичної точки зору, що знижує ефективність контролю за експортно-імпортними операціями на міжнародному рівні та може спричинити нові виклики режиму нерозповсюдження.

Редакція сайту 15/09/2014