Курс з підвищення кваліфікації: загрози ядерній захищеності від внутрішніх правопорушників

Влітку поточного року у м. Йоханнесбург (Південно-Африканська Республіка) Кінгс-коледж (King’s College, Лондон) та Вітватерсрандський університет (University of Witwatersrand, Йоганнесбург) за підтримки МАГАТЕ провели Курс з підвищення кваліфікації на тему «Загрози ядерній захищеності від внутрішніх правопорушників. (Professional Development Course (PDC): Insider Threats to Nuclear Security).

Witwatersrand

Вітватерсрандський університет

Понад двадцять учасників, переважно з регулюючих органів, університетів та інших науково-технічних установ з різних країн світу, в тому числі й представник України від Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ), протягом двох тижнів вивчали проблематику внутрішньої загрози ядерним об’єктам та відповідні запобіжні й захисні заходи.

Головний акцент був зроблений на підвищенні розуміння учасників загрози ядерним об’єктам від внутрішнього правопорушника. Саме про це слід подбати, перш ніж обговорювати безпосередні заходи щодо їх запобігання та захисту. В збалансованому стилі були надані теоретичні та практичні знання й навички по тематиці, які учасники протягом двох тижнів мали змогу перевірити на гіпотетичному ядерному об’єкті. Логіка курсу полягала в тому, щоб учасники самостійно перевірили ефективність фізичного захисту та системи обліку й контролю на видуманому об’єкті. Завданням було викрасти ядерний матеріал, а потім вдосконалити відповідні системи, ґрунтуючись на отриманих знаннях. Такі завдання стимулювали учасників до роздумів та дискусій щодо існуючих слабких місць в захищеності ядерних об’єктів та до пошуків можливостей для вирішення виявлених проблем.

Протягом першого тижня були розглянуті основні аспекти загроз ядерним об’єктам, питання щодо загальної характеристики внутрішнього правопорушника та його мотивація, різниця між крадіжкою ядерного чи радіаційного матеріалу та саботажем, запобіжні та захисні заходи. Доктором Крісом Хобсом з Кінгс-коледжу було представлено аналіз існуючих стандартів МАГАТЕ з тематики курсу. Він виділив керівництво по впровадженню запобіжних та захисних заходів проти загрози від внутрішнього правопорушника, яке є частиною серії публікацій щодо ядерної захищеності (IAEA NSS №8) та відзначив, що цей документ ефективний для використання представниками державних органів, регуляторів та операторів. Також Хобс підкреслив важливість рекомендації МАГАТЕ щодо ядерної захищеності по фізичному захисту ядерних матеріалів та об’єктів (INFCIRC/225/Rev.5). Він підкреслив, що саме в цьому документі є інформація про характеристики внутрішнього правопорушника та є конкретні принципи й заходи по протидії небезпеці від них. Разом з документами МАГАТЕ, Хобс відмітив важливість та ефективність інструкцій, розроблених Всесвітнім інститутом з ядерної захищеності.

Розбираючи мотивації внутрішніх правопорушників, лектори акцентували на ідеологічних, персональних, фінансових та психологічних. Цікавим було підтвердження практичного існування даних мотивацій через реальні історичні випадки в атомній галузі. Була надана інформація про випадок на АЕС у Вілмінгтоні, США в 1979 році, коли було вкрадено працівником станції низькозбагачений уран; про випадок на Електрохімприборі в Росії, де працівники вкрали рідкісні ізотопи 203Tl, 87Rb та 168Yb, а також про багато інших. Цікавим був аналіз дослідження Комісією ядерного регулювання США основних характеристик внутрішніх правопорушників. Так от, виявляється, що станом на 1980 рік, основною мотивацією в США для крадіжок на атомних об’єктах був фінансовий фактор – 74 %.

В другий тиждень курсу основна увага була зосереджена на аналіз впливу діяльності внутрішніх правопорушників на робочі процеси атомного об’єкту, на вивчення досвіду протидії загрози від внутрішніх правопорушників в інших галузях, наприклад, як в галузі добування діамантів тощо, на розгляд національних нормативно-правових платформ регулювання проблематики курсу та на обмін досвідом по культурі безпеки. На додаток, була також презентація про вкрай актуальну сьогодні проблематику комп’ютерної та інформаційної безпеки. Доктор Тайсон з лондонського університету надав основні рекомендації учасникам курсу щодо зниження загрози від внутрішніх правопорушників системі комп’ютерної та інформаційної безпеки на підприємствах. Серед них було названо такі.: необхідно проводити серйозну перевірку кандидатів на вакантні посади, проводити аудит всіх критично важливих процесів на підприємствах, пов’язаних з наданням доступу до секретної чи службової інформації, проводити перевірку персоналу, якому надається доступ до чутливої інформації, зберігати резервні копії та інші.

Учасники даного курсу мали змогу отримати досвід різних навчальних методів по тематиці курсу, а також виробити власний проект навчальної програми по ядерній захищеності для спеціалістів своїх науково-технічних установ. Представник ДНТЦ ЯРБ розробив навчальний план з підвищення кваліфікації спеціалістів відповідних установ щодо міжнародних аспектів ядерної захищеності.

Учасники курсу отримали корисні знання та навички по темі загрози ядерній захищеності від внутрішніх правопорушників, які вони шляхом впровадження навчальних програм, створених в ході заходу, можуть передавати іншим спеціалістам у своїх країнах чи студентам на відповідних програмах.

Редакція сайту 18/08/2014