Семінар з питань фізичного захисту атомних електростанцій

З 30 березня по 2 квітня 2015 року в Києві пройшов семінар з питань фізичного захисту атомних електростанцій, організований Комісією ядерного регулювання США (далі — КЯР США) спільно з ДНТЦ ЯРБ, Держатомрегулювання та ДП НАЕК «Енергоатом».

sunpp

Семінар з питань фізичного захисту атомних електростанцій

У семінарі брали участь представники Національної гвардії України, Адміністрації державної прикордонної служби, Служби зовнішньої розвідки, атомних електростанцій, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Одеського національного політехнічного університету, Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», Навчального центру з фізичного захисту, обліку та контролю ядерного матеріалу імені Джорджа Кузмича, ДНТЦ ЯРБ, Держатомрегулювання та ДП НАЕК “Енергоатом”.

На семінарі експерти КЯР США представили досвід США з регулювання ядерної захищеності, а саме: підходи регулюючого органу в оцінці ризиків, у визначенні проектної загрози, забезпеченні захищеності АЕС, захищеності установок для зберігання відпрацьованого ядерного палива, аварійної готовності у разі інцидентів, кібербезпеки та синергії ядерної безпеки та захищеності.

Начальник управління з питань ядерної захищеності Держатомрегулювання Віктор Кушка презентував підхід України в частині регулювання ядерної захищеності та поточний стан системи фізичного захисту українських АЕС.

Під час семінару було проведено практичне навчання, в ході якого учасники мали можливість відпрацювати заходи протидії проникненню зловмисників на ядерну установку. У навчанні використовувалась двовимірна мапа АЕС США.

В рамках роботи семінару, для американських експертів, з метою ознайомлення з деякими елементами системи фізичного захисту на українських атомних електростанціях, було організовано візит до Южно-Української АЕС.

Цей семінар став першим кроком спільного проекту між ДНТЦ ЯРБ та КЯР щодо проведення науково-дослідної роботи з проблематики синергії ядерної безпеки та захищеності, а також вироблення практичних рекомендацій з її імплементації на українських атомних об’єктах, який реалізовується в рамках Меморандуму зустрічі між Держатомрегулювання та КЯР на 2013-2015 рр.

Редакція сайту 6/04/2015