Україна готує угоду з повернення продуктів переробки ВЯП із РФ

Міністерство енергетики та вугільної промисловості сформувало робочу групу з розробки рекомендацій держпідприємству “НАЕК “Енергоатом” для укладання угоди про повернення в Україну продуктів переробки відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС.

Згідно з наказом Міненерговугілля №612 від 23 вересня 2015 року, текст якого має агентство “Інтерфакс-Україна”, робоча група підготує рекомендації для укладання угоди про повернення з ФДУП “Виробниче об’єднання “Маяк” (Челябінська обл., РФ) і відпрацює позицію України на переговорах із визначення власника цінних продуктів переробки.

Як повідомлялося, 2013 року виконавчий директор “Енергоатому” з ядерної та радіаційної безпеки Наталія Шумкова повідомила, що повернення радіоактивних відходів з Російської Федерації, які отримують у результаті переробки ВЯП з українських АЕС, розпочнеться не раніше 2016 року за готовності в Україні відповідної інфраструктури.

За її словами, спочатку в Україну повертатиметься з переробки ВЯП реакторів типу ВВЕР-440, якими обладнана Рівненська АЕС. Повернення ВЯП із ВВЕР-1000 розпочнеться після 2020 р.

У серпні 2013 року Державна інспекція з ядерного регулювання затвердила техніко-економічне обгрунтування будівництва сховища, в якому розташовуватимуться радіоактивні відходи, що отримуються після переробки в РФ ВЯП українських реакторів ВВЕР-440. Капітальні витрати на будівництво цього об’єкта становитимуть 260 млн грн. Це дасть змогу впродовж 100 років зберігати усі відходи після переробки ВЯП українських ВВЕР-440 за увесь період їх експлуатації.

Нині “Енергоатом” передає на зберігання і переробку ВЯП ФДУП “Гірничо-хімічний комбінат” (Красноярський край, РФ) і ФДУП “Виробниче об’єднання “Маяк” (Челябінська обл., РФ). ВЯП із шести енергоблоків ВВЕР-1000 Запорізької АЕС не вивозиться до РФ, а зберігається в пристанційному сховищі ВЯП сухого контейнерного типу (СВЯП), введеному в експлуатацію в 2001 році.

Інтерфакс