Відкриття Одеського центру з питань нерозповсюдження ядерної зброї

28 серпня 2015 року в м. Одеса було відкрито перший в Україні центр з питань нерозповсюдження (далі – Центр). В офіційній церемонії, присвяченій цій події, взяли участь ректор Одеського національного університету імені І. Мечникова Ігор Коваль, керівник Департаменту міжнародного співробітництва та розвитку Шведської агенції радіаційної безпеки Ларс ван Дассен, керівник Одеського центру з питань нерозповсюдження Поліна Сіновець, директор Інституту соціальних наук Одеського національного університету імені І.Мечникова Віктор Глєбов, українські та міжнародні експерти в царині нерозповсюдження, молоді науковці, студенти та представники ЗМІ.

Odessa0914

Відкриття Одеського центру з питань нерозповсюдження ядерної зброї

Відкриття Центру є актуальним, оскільки на часі необхідність вироблення політичних та дипломатичних шляхів вирішення поставлених випробувань перед системою глобальної безпеки, а також нерозповсюдження зброї масового ураження, пов‘язаних з військовою агресією Російської Федерації на сході України, а також загрозою застосування нею ядерної зброї.

За словами керівника Центру доцента кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені І. І. Мечникова Поліни Сіновець діяльність Центру буде спрямована на забезпечення українських та міжнародних експертів платформою для обміну кваліфікованими думками та вироблення спільних рішень сучасних проблем міжнародних відносин та глобальної безпеки. Також вона відзначила:

«Центр має стати джерелом розвитку та підвищення кваліфікації для молодих спеціалістів, які матимуть можливість не лише отримати базові знання щодо широкого кола питань з міжнародної безпеки та нерозповсюдження, але й залучитись безпосередньо до одного з науково-дослідницьких проектів, якими займається Центр. Загалом це унікальна структура не лише для України, але й для регіону Східної Європи зокрема, і як ми сподіваємося, вона стане вдалим кроком на шляху розвитку вітчизняної науки».

Центр сторено завдяки підтримці Шведської агенції радіаційної безпеки та Одеського національного університету імені І. І. Мечникова.

Ларс ван Дассен, керівник Департаменту міжнародного співробітництва та розвитку Шведської агенції радіаційної безпеки зазначив, що:

«Спільно з Одеським Центром з питань нерозповсюдження ми націлені зміцнити вільне і незалежне дослідження в Україні політичних питань з безпеки в цілому і питань, пов’язаних з поширенням і нерозповсюдження зброї масового знищення, зокрема. Ми сподіваємось, що Центр буде мати можливість співпрацювати з багатьма акторами та установами і розробляти проекти та отримувати фінансування таким чином, щоб Центр процвітав і розвивався. Ми також сподіваємося, що Центр буде займатися конкретними регіональними питаннями з урахуванням його розташування, наприклад, ті, які стосуються Чорноморського регіону, а також Близького Сходу. Крім того, що це є місце, де експерти та науковці читатимуть і писатимуть, ми також очікуємо, що Центр служитиме в якості місця для проведення круглих столів, семінарів та інших обмінів між студентами, викладачами, чиновниками та журналістами. Ми сподіваємося, що діяльність даного Центру полегшить ініціювання та розвиток нових проектів, які сприятимуть вирішенню проблем безпеки не тільки України, а й усього Чорноморського регіону».

Він також наголосив, що під час дискусій щодо створення Центру:

«Ми мали перевагу завдяки тісній співпраці з ректором Одеського національного університету імені І. І. Мечникова Ігорем Ковалем і його співробітниками. Довіра та порозуміння між нами були незамінними, так продовжуватиметься і в майбутньому».

У своєму вітальному слові, ректор Одеського національного університету імені І. І. Мечникова Ігор Коваль відзначив важливість Центру для розвитку української науки у сфері нерозповсюдження та підкреслив наступне:

«Необхідно продовжувати дослідження у галузі нерозповсюдження зброї масового знищення та довести, що наука і практика не мають кордонів. Це не тільки прерогатива центру, прерогатива столиці. Серйозні наукові дослідження можна проводити і в інших містах. Дуже важливо також те, що крім реалізації науково-дослідницьких завдань Центр також буде займатися освітньою діяльністю».


Довідково:

Центр створено в результаті систематичної співпраці в галузі освіти між Одеським національним університетом імені І.І.Мечникова(ОНУ) та Шведської агенції радіаційної безпеки.

У 2006 р. Шведська агенція радіаційної безпеки профінансувала перші стажування в галузі нерозповсюдження для викладачів та аспірантів Одеського національного університету імені І.І.Мечникова в Центрі вивчення проблем нерозповсюдження імені Джеймса Мартіна у м. Монтерей, США.

У 2009 р. була проведена І Міжнародна Літня школа для студентів, молодих викладачів та експертів.

Всього Шведська агенція та Одеський національний університет провели шість Літніх шкіл з питань нерозповсюдження за участю студентів з України, Польщі, Росії, Грузії та Молдови. Дані літні школи надали можливість підготувати нове покоління експертів у галузі нерозповсюдження.Метою Одеського центру з питань нерозповсюдження є надання можливості для навчання та проведення досліджень новому поколінню експертів з ядерної безпеки та нерозповсюдження зброї масового знищення в Україні.

Одеський центр з питань нерозповсюдження стане науковою та навчальною основою для студентів і фахівців з Центральної та Східної Європи, а також Чорноморського регіону.

Завданням Одеського центру з питань нерозповсюдження є сприяння розвитку експертизи у галузі нерозповсюдження в Україні, а також Центральній та Східній Європі ів Чорноморському регіоні за допомогою здійснення національного та міжнародного діалогу, проведення освітньої діяльності і наукових досліджень.

Більш детальну інформацію про діяльність Одеського центру з питань нерозповсюдження можна знайти тут [http://odcnp.com.ua/ua/].


Редакція сайту 04/09/2015