Експерти МАГАТЕ в січні відвідають в Японії об’єкти ядерної сфери

Фахівці в рамках оглядової місії зустрінуться з співробітниками Японського органу ядерного регулювання, а також поспілкуються з японськими чиновниками.

Експертна група МАГАТЕ в січні відвідає Японію з оглядової місією для оцінки нормативно-правової бази ядерної та радіаційної безпеки в країні, повідомляє в п’ятницю прес-служба агентства.

“Запрошена Японією місія служби по комплексному розгляду питань (Integrated regulatory review service) з експертами країн-учасників і МАГАТЕ відбудеться між 11 і 22 січня”, – йдеться в повідомленні.
iaea
Експерти мають намір зустрітися з співробітниками Японського органу ядерного регулювання (NRA), вивчать нормативні заходи та відвідають об’єкти ядерної сфери, а також поспілкуються з японськими чиновниками, додали в прес-службі.
Місія IRRS покликана підвищувати ефективність національної регулюючої інфраструктури радіаційної безпеки, відзначаючи відповідальність кожної держави щодо забезпечення ядерної та радіаційної безпеки. За останнє десятиліття більше 70 таких місій були проведені по всьому світу, в тому числі одна з них в Японії в 2007 році.

Команда IRRS включає в себе 24 членів: з Аргентини, Австралії, Бразилії, Канади, Чехії, Фінляндії, Франції, Ірландії, Республіки Корея, Російської Федерації, Словенії, Південної Африки, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Великобританії і США, а також п’ять співробітників МАГАТЕ.

Японія знаходиться в зоні підвищеної сейсмічної активності. Майже п’ять років тому, 11 березня 2011 року, на північному сході Японії стався землетрус магнітудою 9,0. Слідом за підземними поштовхами на берег прийшла 14-метрова хвиля цунамі, яка затопила чотири з шести енергоблоків АЕС “Фукусіма-1” і вивела з ладу систему охолодження реакторів. Аварія стала найбільшою за останні 25 років після катастрофи на Чорнобильській АЕС. Повна ліквідація аварії, включаючи демонтаж реакторів, займе близько 40 років.

РІА Новини [http://ria.ru/atomtec/20160108/1356411569.html#ixzz3x70CT94S] 13/01/2016