Франція-Британія: EDF і перипетії навколо реакторів у Хінклі-Пойнт

Фінансовий директор французького енергопостачальника EDF подав у відставку через незгоду з оцінкою проекту з будівництва у Британії нових атомних реакторів.

Томас Пікемаль заявляв, що проект вартістю 18 млрд фунтів (понад 23 млрд євро) у Хінклі-Пойнт може загрожувати фінансовій стабільності компанії.

Хоча проект принесе прибуток, однак потреба в значних інвестиціях посилює боргове навантаження і може призвести до зниження рейтингу EDF.

“Вони скоротили експлуатаційні витрати приблизно на 300 мільйонів євро торік, ще на 700 мільйонів євро планують цього року, та, відверто кажучи, це крапля в морі у порівнянні з фінансовими зобов‘язаннями компанії, особливо щодо Хінклі-Пойнт,” – каже ринковий аналітик Майк Інґрем.

Інвестиції в Хінклі-Пойнт, перший струм якої очікують у 2025 році, дозволять створити 25 тисяч робочих місць. Хоча проект не раз відтерміновували, його підтримує як французька, так і британська влада.Hinkley_Point_B_reactors

Франція-Британія: EDF і перипетії навколо реакторів у Хінклі-Пойнт

“Не можна не відчувати, що у всьому цьому є політичний вимір, не лише щодо можливого втручання з боку французького уряду, якому врешті решт належить 85% EDF, а й, можливо, з боку уряду Британії. Це флагманський проект, і, звичайно, усе це відбувається на тлі тривалих дискусій про можливий вихід Британії з ЄС,” – вважає Майк Інґрем.

Британський уряд, який розцінює атомну енергетику як спосіб скоротити викиди в атмосферу, гарантує EDF та її китайському партнеру майже удвічі вищий за нинішній тариф, що діятиме 35 років з моменту запуску першого реактора.

За обсягом виробленої на АЕС енергії Франція посідає друге, Британія – десяте, Україна – восьме місце у світі.

Євроньюз [http://ua.euronews.com/2016/03/07/more-problems-for-hinkley-point-as-edf-executive-quits-in-protest/]