Аварія на АЕС Фукусіма-Даїчі – шлях до відновлення

11 березня 2011 року в результаті потужного землетрусу магнітудою 9 балів і цунамі, яке сталося на території прибережних районів Японії, загинуло більше 15 000 чоловік і понад 6 000 отримали поранення. Крім катастрофічних насідків для населення, цей природний катаклізм зумовив аварійну ситуацію на АЕС Фукусіма-Даїчі.

Землетрус та цунамі призвели до пошкодження лінії електропостачання та значного руйнування експлуатаційної інфраструктури на майданчику АЕС, що призвело до втрати зовнішнього енергопостачання і виходу з ладу джерел електропостачання на майданчику. Наслідком цього стала втрата функції охолодження на трьох працюючих реакторах станції та басейнах витримки відпрацьованого палива. Стався перегрів активної зони цих реакторів і була порушена цілісність захисних оболонок. З реакторних корпусів високого тиску стався викид водню, що привело до вибухів всередині реакторних будівель блоків №1, 3 та 4.

13

В своїй передмові до доповіді: «Аварія на АЕС «Фукусіма-Даїчі»» генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкія Амано зазначив: «Одним з головних чинників, що сприяли аварії, стало широко поширена в Японії думка, що атомні електростанції країни настільки безпечні, що аварія подібного масштабу просто неможлива. Цю думку підтримували самі оператори атомних електростанцій, і її не ставили під сумнів ні регулюючі органи, ні уряд. В результаті, Японія виявилася недостатньо підготовленою до важкої ядерної аварії, що сталася в березні 2011 року».

З того часу минуло вже п’ять років. Разом з Японією, міжнародна спільнота доклала титанічних зусиль для вивчення та виправлення уроків аварії на АЕС Фукусіма-Даїчі та здійснення необхідних кроків для підвищення ядерної та радіаційної безпеки у всьому світі.

Більше інформації про досягнуті результати можна знайти в доповіді Генерального директора МАГАТЕ: «Аварія на АЕС «Фукусіма-Даічі» (серпень 2015 року).

МАГАТЕ, напередодні п’ятої річниці аварії, опублікувало відео під назвою «Фукусіма – дорога до відновлення, п’ять років діяльності МАГАТЕ». В ньому розповідається про те, що сталося на атомній електростанції та яким чином вирішувалися проблеми, пов’язані з аварією, а також роль МАГАТЕ в цьому процесі.

З ним можна ознайомитися нижче:

Редакція сайту