Westinghouse оголошує про стратегічно важливе співробітництво з українською компанією Турбоатом

Компанія Westinghouse Electric підписала Меморандум про взаєморозуміння з українською компанією ПАТ «Турбоатом», однією з провідних компаній в області виробництва турбін для атомних електростанцій, теплових електростанцій та гідроелектростанцій, метою якого є координування та співробітництво для збільшення потужності українських АЕС.

Зокрема, йдеться про поступове збільшення потужності реакторів типу ВВЕР-1000 до рівня 110% від номінального (в Україні 13 енергоблоків з реакторами ВВЕР-1000). Разом із харківським заводом «Турбоатом» Westinghouse оголосив про підтримку Енергоатома у впровадженні такого проекту.

gal_45034_photos0_68053

Westinghouse оголошує про стратегічно важливе співробітництво з українською компанією Турбоатом

Юрій Недашковський, президент Енергоатома, зазначив, що Меморандум про взаєморозуміння є невід’ємною частиною головної мети компанії, яка полягає в повноцінній експлуатації всіх існуючих енергоблоків АЕС, які забезпечують енергетичну безпеку країни. «Цей потенціал наразі недостатньо використовується, проте, показує високий результат», ‒ наголосив він. За словами президента Енергоатома, одним із важливих компонентів успішної співпраці із міжнародними структурами є кооперація із харківським заводом «Турбоатом», яка за рік просунулась від таких практичних речей, як заміна лопаток турбін для енергоблоків АЕС, до масштабного співробітництва у побудові централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) та двох енергоблоків блоків Хмельницької АЕС.

«Стратегічне співробітництво з Турбоатомом – чудовий приклад того, яким чином компанія Westinghouse забезпечує свого клієнта, компанію «Енергоатом», інноваційними технічними рішеннями з метою подальшого підвищення ефективності та безпеки АЕС», – зазначив Азіз Даг, віце президент-керуючий директор Westinghouse, і додав: «Ми також чекаємо з нетерпінням на співпрацю з місцевими українськими постачальниками для підтримки проекту Енергоатома з підвищення потужності АЕС».

Зі свого боку генеральний директор «Турбоатома» Віктор Субботін наголосив, що співпраця із Westinghouse та Енергоатомом передбачає і розширення програми імпортозаміщення із залученням інших українських заводів. «Разом із іншим харківським заводом «Електроважмаш» ми маємо намір розвивати цю ініціативу, зокрема, в частині поставок потужних двигунів і генераторів для АЕС», – зазначив він.

У рамках протоколу, підписаного минулого тижня між Енергоатомом та Турбоатомом, планується залучити до роботи Електроважмаш, котрий готовий освоїти випуск та виробництво двигунів великої потужності для циркуляційних насосів українських АЕС. Перше замовлення планується для ЮУ АЕС.

Також передбачається розширення співпраці у галузі добудови нових енергоблоків. У вересні минулого року Турбоатом та Електроважмаш уклали угоду про можливість спільної поставки обладнання турбінного острова для третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС. В рамках цієї домовленості Турбоатом залучає Електроважмаш до проектування та розміщення цього обладнання в рамках існуючих будівельних конструкцій.

Довідка. Компанія Westinghouse представлена на ринку України з 1992 року. Вона є найбільшим світовим виробником палива для ядерних реакторів з водою під тиском (PWR та ВВЕР), киплячих ядерних реакторів (BWR) і вдосконалених газоохолоджувальних ядерних реакторів (AGR). Сьогодні Westinghouse постачає ядерне паливо на 145 атомних станцій, 65 з яких розташовані в Європі. Крім того, компанія є найбільшим постачальником ядерного палива в Європі, а також єдиним альтернативним виробником палива для реакторів типу ВВЕР.

Співпраця Енергоатома з Westinghouse розпочалася рамках міжурядової угоди між США і Україною від 2000 року з кваліфікації ядерного палива для України та продовжена в рамках комерційного контракту, підписаного в 2008 році. В активній зоні енергоблоку №3 Южно-Української АЕС з 2005 року експлуатуються паливні збірки двох виробників – «ТВЕЛ» і Westinghousе. 30 січня 2014 року Енергоатом і Westinghouse підписали додаткову угоду про розширення співпраці в області поставок ядерного палива на атомні станції України до 2020 року. У лютому 2016 року у Запорізьку АЕС була поставлена перша партія ядерного палива компанії Westinghouse. Після ліцензування модернізованого ядерного палива Westinghousе (ТВС-WR) Державною інспекцією ядерного регулювання, яке очікується навесні 2016 року, Енергоатом має намір придбати у Westinghousе 5 поставок свіжого палива: 2 для ЮУАЕС і 3 – для ЗАЕС.

Веб-сайт ДП НАЕК “Енергоатом” [http://www.atom.gov.ua/ua/press/nngc/45034-westinghouse_ogoloshu_pro_strategchno_vajlive_spvrobtnitctvo_z_ukranskoyu_kompanyu_turboatom/]