Диверсифікація по-українськи: палки в колеса

Представники Міністерства закордонних справ Росії висловили глибоку стурбованість щодо завантаження ядерного палива ТВЗ-WR компанії «Westinghouse» в активну зону реактора енергоблока №5 Запорізької АЕС. Зі слів директора з питань нерозповсюдження та контролю над озброєннями МЗС РФ Михайла Ульянова, можливість безперебійної роботи АЕС України на неросійському паливі малоймовірна й скоріше за все призведе до нештатних ситуацій, як це неодноразово траплялося на реакторах радянської конструкції як в Україні, так і за її межами.

Дуже часто представники політикуму та ЗМІ РФ приводять у приклад негативний досвід експлуатації ядерного палива «Westinghouse» на чеській атомній станції Temeline, на якій в 2005 році, дійсно, виникли певні проблеми з використанням тепловидільних збірок (ТВЗ) американського виробництва. Внаслідок цього ТВЗ були достроково вивантажені, а оголошений згодом тендер на постачання палива виграла російська компанія «ТВЕЛ».

Варто зазначити, цьогоріч керівництвом чеської енергетичної компанії CEZ було підписано контракт з «Westinghouse Electric Company» про постачання на атомну станцію Temeline шести дослідних тепловидільних збірок. Зі слів керівництва CEZ, поновлення співпраці з «Westinghouse» цілком відповідає Європейській стратегії енергетичної безпеки, зокрема, «…загальна диверсифікація джерел ядерного палива є пріоритетом для всіх компаній-операторів АЕС».

У 2012 році в Україні, на Южно-Українській АЕС, також виникли певні проблеми з експлуатацією ядерного палива американського зразка. Тоді відбулася часткова деформація зовнішнього ободу дистанціонуючих решіток паливних збірок, після чого їх вилучили з активної зони реактора. Незважаючи на те, що все паливо «Westinghouse» залишилося герметичним, його експлуатацію було призупинено.

У травні 2014 компанія «Westinghouse» завершила цикл стендових випробувань збірок удосконаленої конструкції. Проведені модифікації значно поліпшили характеристики касет, у тому числі і їх міцністні  властивості. Тісну співпрацю з американською компанією було продовжено: НАЕК «Енергоатом» та «Westinghouse Electric Company» підписали угоду про розширення поставок ядерного палива на українські АЕС до 2020 року.

Цікавим є той факт, що Російські політики завжди посилаються на негативний досвід з експлуатації ядерного палива американського зразка. Проте, ніколи не згадують в своїх коментарях недоліки ядерного палива компанії «ТВЕЛ». У 2008 році на VI Міжнародному форумі «ПЕК України: сьогодення та майбутнє» була представлена доповідь, у якій вперше було оприлюднено інформацію про кількість негерметичних і деформованих ТВЗ компанії «ТВЕЛ», виявлених під час їх експлуатації на українських АЕС.

Максимальна кількість пошкоджень ТВЗ припала на 1998 рік – рік початку експлуатації удосконалених ТВЗ. Протягом 1998-2003 років було достроково вивантажено 145 ТВЗ всіх модифікацій, з яких 40 могли бути повернені в активну зону після ремонту, а 105 – ремонту не підлягали. Протягом 2003-2007 років, коли впроваджувалася нова модифікація палива – ТВЗА, достроково були вивантажені 119 ТВЗ.

Водночас, досвід експлуатації засвідчив, що протягом 2003-2007 років динаміка відмов удосконалених російських ТВЗ мала тенденцію до зменшення (з 41 випадку у 2003 році, до дев’яти у 2007 році). Однак, через виявлені в 1999-2000 роках проблеми, пов’язані з недоліками конструкції цих ТВЗ НАЕК «Енергоатом» відмовився від їх подальшого використання на українських АЕС.

Під час впровадження нових модифікацій ТВЗ у дослідно-промислову експлуатацію, проблеми виникали в обох компаніях – як у «Westinghouse», так і у «ТВЕЛ». Обидві компанії, за результатами отриманого досвіду експлуатації, доопрацьовували конструкції своїх ТВЗ.

Не менш цікавим є той факт, що Російська компанія «ТВЕЛ» виробляє, також, тепловиділяючі збірки для реакторів західного типу. В 2014 році на шведській атомній станції «Ringhals» відбулася пілотна загрузка російських касет «квадрат». У травні 2016 року підписано відповідну угоду між РФ та «General Electric», «Hitachi» та «Toshiba» про створення компанії «Global Nuclear Fuel Americas», що займатиметься просуванням російського ядерного палива «квадрат» на американському ринку.

Отже, Україні завантажувати ядерне паливо західного зразка в реактори радянської конструкції – неможна, бо це, нібито, призведе до виникнення  аварій. У той же час, із завантаженням палива російського виробництва в реактори західної конструкції – проблем не виникає.

На сьогодні для України питання диверсифікації поставок ядерного палива є стратегічно важливим з погляду забезпечення енергетичної незалежності держави та національної безпеки… Держатомрегулювання у черговий раз заявляє, що впровадження палива компанії «Westinghouse» ведеться у строгій відповідності до вимог національного законодавства, відповідає стандартам МАГАТЕ та кращій міжнародній практиці.

Редакція веб-сайту Uatom.org