Радіоактивні чорниці: як уберегти себе від небажаної покупки

Радіоактивно забруднені чорниці чорнобильського походження виявлено на ринках Київщини. Радіаційне обстеження проб ягід підтвердило наявність в них ізотопу цезію-137.

Такий  висновок зробили фахівці Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) після проведення аналізу проби чотирьох зразків чорниць, придбаних на  стихійних ринках Святошинського району Києва та Боярки (Київська область).

«Слід зазначити, що в продуктах харчування цезій-137 зазвичай не реєструється, –  прокоментував  ситуацію начальник відділу радіаційного захисту ДНТЦ ЯРБ Володимир Богорад. – В чорниці, придбаній в Боярці, рівень радіонуклідів знаходиться в межах 227 Бк/кг. Цей факт повинен насторожувати».

Нагадаємо, що контроль за безпечністю та окремими показниками якості харчових продуктів здійснює Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та її територіальні органи. Зокрема, в Боярці такий контроль здійснює Києво-Святошинське управління Держпродспоживслужби.

Щоб уберегти себе від небажаної покупки на стихійних ринках, фахівці ДНТЦ ЯРБ радять вимагати у продавців висновок лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, спеціально призначених для перевірки продуктів.

Редакція веб-сайту Uatom.org