ДНТЦ ЯРБ надає технічну підтримку Держатомрегулювання в діяльності з ліцензування установки «Джерело нейтронів»

Про це повідомив експерт Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) Олександр Кухоцький в рамках XII Міжнародної конференції «Проблеми сучасної ядерної енергетики». Захід проходив з 16 по 18 листопада в Харківському національному університеті імені Василя Каразіна.

На фото – експерт ДНТЦ ЯРБ Олександр Кухоцький

За словами Олександра Кухоцького, на сьогодні Держатомрегулювання за технічної підтримки ДНТЦ ЯРБ здійснює діяльність з ліцензування та введення в експлуатацію ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів». Об’єкт споруджується на базі Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут”.

«Ліцензування нових ядерних установок неможливе без наявності у регулятора або ж організації технічної підтримки аналітичних інструментів й власних розрахункових моделей», розповідає експерт Центру. – «Тому ми займаємось розробкою моделей критичних елементів установки «Джерело нейтронів».

На сьогоднішній день ДНТЦ ЯРБ має дві теплогідравлічні моделі, розроблені з використанням CFD коду ANSYS CFX. Отримані результати показали гарну збіжність з розрахунками попереднього звіту з аналізу безпеки «Джерела нейтронів». В подальшому ці моделі будуть використовуватись при виконанні експертизи матеріалів обґрунтування, зокрема, матеріалів аналізу перехідних процесів для установки «Джерело нейтронів».

«В ході роботи, ми виявили низку відкритих питань, які мають бути усунуті. Зокрема, в нормативній базі не вистачає конкретних вимог до розробки, верифікації та валідації розрахункових моделей для «Джерела нейтронів», – зазначає Олександр Кухоцький.

Редакція веб-сайту Uatom.org