Насування нового безпечного конфайнменту «Арка» завершено

29 листопада 2016 року відбулося довгоочікуване насування нового безпечного конфайнменту «Арка» на об’єкт «Укриття» й зруйнований аварією четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС.

В урочистій церемонії взяли участь Президент України Петро Порошенко, керівний склад ЄБРР, делегати країн-донорів міжнародного Чорнобильського фонду «Укриття» й країн-вкладників Рахунку ядерної безпеки, представники депутатського корпусу Верховної Ради України, профільних міністерств й відомств. Відвідали захід й експерти Державної інспекції ядерного регулювання України.

Глава держави привітав усіх присутніх з цією насправді історичною подією.

«30 років тому у Чорнобилі відбулася найбільша в світі техногенна катастрофа. Десятки й сотні тисяч героїв-чорнобильців зробили все для того, щоб захистити світ від ядерної загрози. За 260 днів надлюдських зусиль команда з 90 тисяч сміливців збудувала саркофаг, розрахований рівно на 30 років. Сьогодні 30 років сплинуло, ми знаходимось у сотні метрів від четвертого енергоблоку й засвідчуємо завершення нового будівництва», – сказав Петро Порошенко.

З його слів, НБК «Арка» – споруда унікальна, для зведення якої разом з Україною свої зусилля об’єднали 28 країн-донорів. 1 млрд 417 млн євро – вкладено, 10 тисяч осіб до роботи над проектом залучено.

Глава держави щиро подякував усім, хто допомагав українцям будувати арку. Потому – вручив державні нагороди співробітникам Чорнобильської АЕС й іншим спеціалістам, що брали участь у розробці і реалізації проекту. Президент нагороджував за особистий внесок у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи, зразкове виконання службових обов’язків й високий професіоналізм під час спорудження нового безпечного конфайнменту.

«Насування «Арки» – надзвичайно важлива подія для України. Все ж хочу наголосити, що це лише початок. В листопаді 2017 року планується ввести об’єкт в експлуатацію й розпочати роботи по демонтажу нестабільних конструкцій. Держатомрегулювання здійснює регулюючий супровід реалізації проекту», – зауважив Голова Державної інспекції ядерного регулювання України Сергій Божко.

У ході фінальної прес-конференції Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак повідомив, що в найближчому майбутньому Україна звернеться до міжнародних партнерів з проханням надати підтримку при демонтажі четвертого енергоблоку ЧАЕС.

Редакція веб-сайту Uatom.org