МАГАТЕ й надалі підтримуватиме Україну в забезпеченні максимального рівня ядерної безпеки

Про це повідомив заступник генерального директора Міжнародного агентства атомної енергії (МАГАТЕ) Янг Дажу на урочистій церемонії насування нового безпечного конфайнменту «Арка» на об’єкт «Укриття» й зруйнований аварією четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС.

dyang9049a52

Заступник генерального директора МАГАТЕ Янг Дажу

«Сьогодні ми стали свідками історичної події, яка значною мірою сприяє подоланню наслідків Чорнобильської катастрофи. Ми спостерігали за переміщенням арки над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Це зусилля заслуговує на похвалу і є прикладом об’єднання навиків й досвіду цілої низки країн», – розпочав промову Янг Дажу.

За його словами, аварія на ЧАЕС – виклик для всієї світової спільноти, зокрема, у з’ясуванні того, яким чином світ може запобігти або ж у гіршому випадку відреагувати на ядерні аварії, пом’якшити їх короткострокові й довгострокові наслідки. Одним з головних уроків Чорнобиля є той, що міжнародне товариство завжди повинне зберігати пильність й об’єднуватись у подоланні наслідків.

Протягом кількох місяців після аварії були прийняті й вступили в силу дві глобальні угоди: Конвенція про оперативне сповіщення про ядерну аварію і Конвенція про допомогу в разі радіаційної аварійної ситуації. Ці угоди значно посилили режим ядерної безпеки у всьому світі. Вони передували вступу в дію Конвенції про ядерну безпеку 1996 року, за якою держави з ядерними енергетичними установками, зобов’язані підтримувати високий рівень безпеки шляхом дотримання міжнародних норм і стандартів. Ці три конвенції – основа глобального режиму безпеки.

«МАГАТЕ продовжує брати участь у зусиллях ООН щодо вирішення конкретних потреб у регіоні. З 1990 року надано допомогу у розмірі більше 15,5 млн. доларів США в рамках національних та регіональних проектів технічного співробітництва, з метою зниження впливу надзвичайних ситуацій», – розповів Янг Дажу.

Лише за останні 10 років МАГАТЕ реалізовано 13 проектів технічної допомоги, що здійснюються в рамках Плану дій ООН. Ці проекти зосереджені на: забезпеченні реабілітації постраждалих районів; відновленні забруднених територій з використанням екологічно безпечних технологій; допомозі Україні при виведенні з експлуатації енергоблоків №1, №2 і №3 ЧАЕС й об’єкту «Укриття».

Проекти для майбутнього циклу технічного співробітництва на даний момент знаходяться на стадії розробки.

«Маю зауважити, одним з головних уроків Чорнобильної аварії є те, що у гарантуванні безпеки покладатися лише на технології – не можна. Важливу роль відіграють ставлення й поведінка керівництва, іншими словами «культура безпеки»», – переконаний заступник генерального директора МАГАТЕ. – «Сьогодні світ об’єднався у рамках глобального режиму безпеки. З боку МАГАТЕ, я запевняю вас у наданні підтримки і невпинному продовженні діяльності на забезпечення максимальної безпеки при використанні ядерної енергії».

Редакція веб-сайту Uatom.org