МАГАТЕ підтримує налагодження власного виробництва радіаційних фарм-препаратів в Україні

Про це заявила відповідальний за співробітництво з Україною офіцер Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Катрін Дефран у рамках робочого візиту в Україну. Зустріч відбулася 25 січня 2017 року в Державній інспекції ядерного регулювання України.

Офіцер Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Катрін Дефран

«Налагодження власного виробництва радіаційних фарм-препартів значно сприятиме розвитку медичної галузі в Україні. Зі свого боку ми готові всіляко сприяти запуску виробництва таких ізотопів, як Йод-131 (I-131) та Технецій-99 (Tc-99). На жаль, коштів на експериментальну складову ще не сертифікованих ізотопів, таких як Платина-195 (Pt-195) та Прометій-149 (Pm-149) МАГАТЕ виділити не може», – зазначила Катрін Дефран.

Представник Інституту прикладної фізики Національної академії наук України Володимир Сторіжко повідомив, що наразі виробництва радіаційних фарм-препаратів в Україні немає. «Ізотопи ми закуповуємо в Узбекистані, Польщі та Росії. Розпочати власне виробництво було б доцільним при Інституті ядерних досліджень НАНУ в Києві, а також на базі Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут».

Представник Інституту прикладної фізики Національної академії наук України Володимир Сторіжко

Експерт Інституту ядерних досліджень НАНУ Володимир Тришин підтвердив, що технології для виробництва Йоду-131 та Технецію-99 в Інституті є. Все ж потрібні кошти на модернізацію. В першу чергу, на реконструкцію радіохімічних лабораторій, оснащення їх установками «чистого повітря».

Експерт Інституту ядерних досліджень НАНУ Володимир Тришин

Крім того, в рамках робочого візиту в Україну офіцер МАГАТЕ Катрін Дефран взяла участь у обговоренні двох, не менш важливих питань – створення національного центру біологічної дозиметрії у Харкові та посилення можливостей Держатомрегулювання у сфері державної експертизи.

Редакція веб-сайту Uatom.org