За кулісами COVRA – єдиного сховища радіоактивних матеріалів в Нідерландах

22 березня 2017 року поблизу міста Мідельбург (Королівство Нідерландів) відбувся технічний візит на сховище радіоактивних матеріалів (COVRA). В межах заходу співробітники сховища провели екскурс найважливішими об’єктами майданчика, розповіли про призначення кожного, поділилися планами на майбутнє. Від редакції веб-сайту Uatom.org участь у технічному візиті взяла Катерина Ставнічук.

COVRA – єдина компанія у Нідерландах, що займається переробкою радіоактивних відходів (РАВ) й дбає про їх довготривале зберігання. Територія сховища займає близько 20 гектарів: розташовано на ній 6 об’єктів поводження з РАВ, адміністративний корпус й інформаційний центр.

На часі з шести об’єктів поводження з РАВ найбільш яскравим є сховище для зберігання високоактивних радіоактивних відходів HABOR. Будівля забарвлена в кислотно-помаранчевий колір. Тут зберігаються найбільш небезпечні РАВ: елементи ядерного палива, що використовувалось на дослідницьких реакторах; відходи, що залишились після виробництва медичних ізотопів; оскловані РАВ з дослідницьких реакторів у Петтені та Делфті, а також єдиної в Нідерландах атомної станції Borsele. Відпрацьоване ядерне паливо з АЕС голандці відправляють на переробку до Франції. Компоненти, які в подальшому можна буде використовувати, а також РАВ у осклованому вигляді повертаються назад до Нідерландів.

Стіни й дах HABOR зроблені з особливо міцного залізобетону. Урагани, вибухи, землетруси, повені, падіння літаків для сховища не страшні. Загалом на будівництво об’єкту витрачено 125 мільйонів євро, спорудження повністю фінансувалось виробниками високоактивних радіоактивних відходів. Тим самим вони зарезервували місця для РАВ власного виробництва у сховищі.

Увесь штат COVRA налічує 60 чоловік, експлуатацію HABOR – здійснюють п’ятеро.

На території COVRA, також знаходяться 4 об’єкти поводження з низько- та середньо-активними радіоактивними відходами. На сьогодні тут зберігається близько 33 тисяч контейнерів, що розміщуються у кожному зі сховищ рядами. Серед наповнення контейнерів: опромінені рукавички, лабораторний посуд, одяг, шприци, закриті джерела випромінювання, пластикові упаковки, труби, насоси, забруднений металобрухт, рідини, фільтри та інше.

В рамках технічного туру співробітники COVRA провели екскурс на один із таких об’єктів. У середині сховища – не лише пакунки з РАВ, на стінах – картини-гуморески й масштабні історичні гобелени.

«Для нас важлива атмосфера, почуття людей. Співробітники повинні відчувати себе не лише комфортно, але й безпечно. Тож, практично кожен об’єкт COVRA оздоблений чи то картинами, чи то банерами, чи то гобеленами. Знімків із зображенням природи маємо найбільше, адже вони мають заспокійливий ефект», – ділиться заступник Голови компанії COVRA Ханс Коді.

Ще один об’єкт поводження з РАВ на території COVRA – майбутнє сховище для зберігання збідненого урану. Дизайном будівлі займався відомий голландський художник Вільям Верстратен, у планах якого пофарбувати об’єкт у яскраво-блакитний колір й встановити на одній із зовнішніх стін найбільший сонячний годинник у Європі. Циферблат на стінах сховища репрезентуватиме важливість часу в процесі поводження з радіоактивними відходами. Адже остаточне рішення щодо того, що робити з РАВ в далекій перспективі, ще не прийняте.

«У Нідерландах ведуться ґрунтовні дослідження місцевості для спорудження в подальшому геологічного сховища», – коментує фахівець зі зв’язків з громадськістю COVRA Ерік ван Ліювен. – «Все ж, наразі більш точної інформації про те, де, коли і як об’єкт буде збудований ми не маємо».

Взагалі враження від відвідин COVRA складається позитивне. На території діє відрита зона з міні-парком, яку в робочий час може відвідати кожен бажаючий. Тут насаджено багато квітів, є кілька водоймищ, де живуть дикі гуси. Все зроблено просто, надійно й безпечно. Вся територія, де працюють люди – вільна від радіоактивного забруднення.

Більше фото тут.

Редакція веб-сайту Uatom.org