Атомна енергетика перебуває на гідному рівні експлуатації, – Громадська рада при Міненерговугілля

На черговому засіданні 4 квітня Громадська рада при Міненерговугілля обговорила питання «Про сучасний стан та заходи з розвитку атомно-промислового комплексу України».

Засідання відбулося під головуванням Героя України, голови Громадської ради при Міненерговугілля Семена Поташника.

На початку заходу виступила перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Галина Карп та зазначила про важливість атомної енергетики як стратегічної галузі для енергетичної безпеки країни. Вона також наголосила, що на сьогодні Міненерговугілля здійснює формування законодавчої та нормативно-правової бази з тих питань, які є актуальними для ефективної роботи ПЕК України. Галина Карп повідомила про завершення роботи над формуванням фінальної версії оновленої Енергетичної стратегії України до 2035 року, яка визначає ключові завдання для підприємств та всіх учасників енергетичного сектору, серед яких – забезпечення енергетичної безпеки, диверсифікація джерел енергопостачання та подальший розвиток енергетичної галузі.

Про стан роботи атомно-промислового комплексу розповів президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський. Він запропонував громадськості презентацію про роботу НАЕК «Енергоатом», зупинився на досягненнях компанії та основних завданнях, які стоять перед атомниками. Серед завдань – здійснення заходів з метою підвищення потужності енергоблоків, диверсифікація джерел постачання ядерного палива, будівництво ЦСВЯП та реалізація проекту з власного виробництва ядерного палива.

Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський

Також Юрій Недашковський наголосив на відкритості роботи компанії, зазначивши, що НАЕК «Енергоатом» отримала найвищі оцінки показників прозорості серед найбільших українських компаній за результатами дослідження, яке здійснили експерти Transparency International Україна. За показниками прозорості «Енергоатом» отримав 8,9 балів з 10 можливих.

Окремо він зупинився на питанні проекту «Енергоміст «Україна – Європейський Союз», який дасть можливість здійснювати реалізацію надлишку електроенергії, виробленої атомною генерацією, за європейськими цінами. Президент компанії зазначив, що важливою складовою проекту є те, що довгостроковий контракт на експорт електроенергії другого блоку ХАЕС служить фінансовим інструментом добудови третього і четвертого блоків ХАЕС.

Директор департаменту ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу Міненерговугілля Григорій Плачков наголосив, що у березні «Енергоатом» встановив добовий рекорд виробництва електроенергії, забезпечивши 62% потреб країни в електроенергії. Це стало можливим завдяки введенню в дію ПЛ 750 кВт «Рівненська АЕС ПС «Київська» та використанню потужностей Хмельницької та Рівненської АЕС. Такі показники важливі не лише в контексті дефіциту вугілля для теплових електростанцій, але є й доказом значущості атомної енергетики для енергетичної безпеки України та стабільності економіки держави. Міненерговугілля зі свого боку, за словами Григорія Плачкова, максимально сприяє вчасному проходженню документів, необхідних для врегулювання проблемних питань роботи підприємств галузі.

У ході засідання виступили директор ДК «Ядерне паливо» С. Дробот, заступники голови та члени Громадської ради В. Коровкін, О. Шпак, С. Яцкевич та інші.

Зокрема, В. Коровкін наголосив, що в проекті Енергетичної стратегії до 2035 року важливо зберегти належний рівень атомної генерації. Також запропонував негайно вирішити питання на державному рівні про врегулювання тарифної політики щодо ядерної енергетики, оскільки галузь потребує виконання заходів з безпеки, які є пріоритетними, відповідно до міжнародних вимог. Також В. Коровкін зазначив про можливість скорочення термінів ремонтних кампаній та одночасного підвищення потужності енергоблоків АЕС.

Цікавилися представники громадськості питаннями щодо можливостей залучення енергоблоків АЕС до маневрування потужностями, стратегічного бачення щодо виведення з експлуатації енергоблоків, які відпрацювали ресурс тощо.

Директор департаменту стратегії розвитку ПЕК та інвестиційної політики поінформував про стан підготовки Енергетичної стратегії України до 2035 року. Зокрема, зазначив про опрацювання понад 1100 пропозицій. За його словами, фінальний проект документа готовий до оприлюднення та розгляду Кабінетом Міністрів України.

Представники громадських організацій дали високу оцінку роботі атомно-промислового комплексу України та надали пропозиції щодо подальшого підвищення ефективності його роботи.

Фото: веб-сайт НАЕК “Енергоатом”

“Урядовий портал”