Перші сонячні панелі в Чорнобильській зоні з’являться цього року

Парк сонячних панелей буде побудовано в зоні спеціального промислового використання, що займає третину площі Чорнобильської зони відчуження. Про це заявив голова Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук п’ятого квітня під час брифінгу в м. Чорнобиль у рамках прес-туру «Сучасний стан флори та фауни на території Чорнобильської зони відчуження».

“Ще минулого року ми розпочали пілотний проект щодо запуску сонячних панелей, пілотні панелі найближчим часом вже будуть використовуватись”, – зазначив Віталій Петрук.

Перші сонячні панелі планується ввести в експлуатацію поточного року. Це будуть панелі, які проходили випробування в межах пілотного проекту з березня минулого року, а нині готові до запуску та постачання електроенергії на енергоринок України.

Сонячні електростанції будуватимуться за рахунок приватних інвестицій на тих територіях, які вже мають необхідну інфраструктуру: асфальтовані площадки, вільні від лісу території, лінії електропередач, дороги тощо.

“В якій мірі обслуговування цього комплексу буде впливати на тваринний і рослинний світ, сказати важко. Але в цілому, якщо врахувати масштаб усієї території зони відчуження та площу, яку в перспективі можуть займати промислові об’єкти, то поки великої проблеми я не бачу”, – зазначив Сергій Гащак, заступник директора Міжнародної радіологічної лабораторії Чорнобильського центру з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології.

Довідка: за інформацією Міністерства екології та природних ресурсів України, інвестори подали 52 заявки на встановлення об’єктів сонячної енергетики у Чорнобильській зоні відчуження. Як заявив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, активність компаній під час подачі заявок та географія їх місцезнаходження свідчать про підвищений інтерес міжнародного ринку відновлювальної енергетики до можливостей інвестувати в розвиток українського ринку.

Більше фото Чорнобильської зони відчуження тут.

Редакція веб-сайту Uatom.org