“Енергоатом” планує поставити перші контейнери з відпрацьованим ядерним паливом на ЦСВЯП у першій половині 2019 року

Національна атомна генеруюча компанія “Енергоатом”, оператор всіх діючих АЕС в Україні, планує поставити перші контейнери в Централізоване сховище для відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) в першій половині 2019 року, повідомив президент компанії Юрій Недашковський.

“Введення в эксплантацію першого пускового комплексу заплановано на першу половину 2019 року. Тобто на початку 2019 року ми плануємо перші контейнери з відпрацьованим ядерним паливом поставити на майданчик ЦСВЯП”, – сказав Недашковський.

Він повідомив, що вже завершені роботи по відведенню землі для самого сховища, а також для під’їзної залізничної колії та ін.

Як повідомлялося раніше, на початку червня 2017 року Кабмін затвердив проект будівництва ЦСВЯП, куди буде надходити відпрацьоване ядерне паливо з українських АЕС, оператором яких є Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”.

За даними Міненерговугілля, в цьому сховищі з застосуванням передової технології поверхневого “сухого” зберігання компанії Holtec International буде протягом 100 років безпечно зберігатися ядерне паливо з Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС.

Через відсутність власного сховища Україна змушена кожен рік витрачати близько 200 мільйонів доларів на оплату послуг з вивезення та переробки відпрацьованого ядерного палива на території Росії.

Контракт на будівництво ЦСВЯП між “Енергоатомом” і Holtec Internatinal був підписаний ще в 2005 році, проте з низки причин, в тому числі з-за зміни політичної кон’юнктури, проект довгий час був фактично заморожений. Реальна робота за цим проектом відновилася в 2014 році.

За даними “Енергоатому”, контракт на будівництво сховища передбачає, що компанія Holtec International буде поставляти спеціальне обладнання для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива та його транспортування, а також надасть Україні технології, які будуть застосовані як на енергоблоках АЕС, так і під час перевезення ВЯП з АЕС у ЦСВЯП, а також в самому сховище.

Інформаційне агентство “УНІАН