За підтримки уряду Швеції в Україні проведено семінар з удосконалення роботи Державного регістру ДІВ

Нещодавно в офісі Державного регістру джерел іонізуючого випромінювання за фінансової та технічної підтримки Шведського органу з радіаційної безпеки (Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM) відбувся практичний семінар з питань державної реєстрації джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ).

У заході взяли участь співробітники Регістру, представники Державної інспекції ядерного регулювання України (Держатомрегулювання) та Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ).

У рамках семінару співробітники Регістру зробили оцінку його модернізованої автоматизованої системи, розглянули досвід впровадження нових реєстраційних карток та якість інформації, яка готується фахівцями Регістру за запитами органів державної влади та інших зацікавлених організацій.

Регістр – це електронна система обліку та контролю за місцезнаходженням усіх ДІВ, починаючи з моменту їхньої появи на території України і до вивозу з України або передачі до спеціалізованого підприємства по поводженню з радіоактивними відходами, виведення з експлуатації в установленому законодавством порядку.

У 2015-2016 роках за підтримки Шведського органу з радіаційної безпеки фахівці ДНТЦ ЯРБ провели докорінну модернізацію автоматизованої системи Державного регістру ДІВ. На сьогодні автоматизована система Регістру забезпечує доступ до значно більшої кількості різноманітних довідок про ДІВ та їх власників, спрощує одержання інформації про сфери застосування ДІВ, їх переліків за призначенням, в тому числі, закритих ДІВ за категорією небезпеки.

Представники територіальних органів Держатомрегулювання відзначили важливу роль інформації Регістру для щоденної роботи інспекцій, особливо в процесі ліцензування діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання. Підбиваючи підсумки семінару, було вирішено, що співробітники Державного регістру ДІВ підготують та нададуть до Держатомрегулювання пропозиції щодо заходів із подальшого вдосконалення роботи Державного регістру ДІВ на 2017-2018 роки.

Нагадаємо, що державна реєстрація ДІВ є обов’язковою в Україні з березня 2007 року.

Редакція веб-сайту Uatom.org