Радіаційна розвідка містами України триває. День третій: Маневичі

Третій день Інфотуру «Радіаційна розвідка містами України» пройшов спокійно – радіаційних аномалій у межах селища дозиметристи не виявили. Перевірили декілька місцевих об’єктів: лісозавод та торфобрикетний завод. «Радіаційний фон даних підприємств знаходиться у межах норми», зазначає технічний експерт ДНТЦ ЯРБ Олександра Слепченко.

На зустрічі з керманичами селища організатор заходу, представниця прес-служби ДНТЦ ЯРБ Оксана Кучерява розповіла про поточну діяльність Центру та унікальне обладнання, завдяки якому дозиметристи проводять дослідження в рамках Інфотуру. «Мешканці селища на перевірку приносили: молоко, ожину, горобину, яблука та груші, воду, як з водопроводу, так й зі скважин. У зазначених продуктах підвищеного вмісту радіонуклідів виявлено не було»,  додала вона.

Експерт ДНТЦ ЯРБ Ірина Полякова доповнила, що на перевірку також приносили сушені гриби поточного сезону. «Техногенних радіонуклідів у грибах ми не знайшли, все ж зафіксували сконцентровані ступені деяких природніх радіонуклідів, рівень яких не перевищує норми, встановленої для даного виду харчових продуктів», ділиться фахівець.

Голова Маневицької селищної ради Олександр Гаврилюк щиро подякував дозиметристам за проведенні виміри й попросив перевірити також воду з Оконських джерел. «Ми вважаємо цю воду – найчистішою в районі, хотілося б переконатися, що це, дійсно, так», зазначив він.  Фахівці ДНТЦ ЯРБ пробу води на більш детальну перевірку взяли до Києва. Результати будуть повідомлені мешканцям селища по закінченню Інфотуру.

Питань від небайдужих із зали було чимало. До дискусії долучився директор ДНТЦ ЯРБ Ігор Шевченко, котрий також був присутній на зустрічі в Маневичах. «Селище було обрано однією із локацій Інфотуру недаремно: Маневичі, які і інші міста, куди ми завітали, постраждало внаслідок Чорнобильською катастрофи. В першу чергу, захід організовано для громадськості, аби населення більше знало про радіаційну небезпеку в предметах побуту чи продуктах харчування та у разі необхідності зверталося до компетентних установ, які  можуть надати допомогу чи проконсультувати. – розповідає пан Шевченко. –  Ми хочемо пересвідчитись, що по маршруту Інфотуру радіаційних аномалій немає».

Однак, як ми повідомляли раніше, у Новограді-Волинському завдяки унікальному обладнанню мобільної лабораторії RANIDSONNI, фахівці ДНТЦ ЯРБ виявили  будівлю, навколо якої зафіксували підвищений рівень гамма та альфа випромінювання. Неподалік від об’єкту – діючий дитячий майданчик. «На часі необхідних заходів вжито, як бачите, Інфотур вже приносить свої результати», підсумував директор Центру.

Редакція веб-сайту Uatom.org