95 тис. відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання (ВДІВ) з Київського спецкомбінату планують перевезти на зберігання в зону відчуження

Під час засідання ХІ-го Координаційного комітету міжнародних донорів було обговорено поточний стан проектів, які реалізуються в рамках ініціативи «Глобальне партнерство проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення» та створення цілісної системи поводження з відпрацьованими джерелами іонізуючого випромінювання (ВДІВ) в Україні, а також запропоновано новий проект, пов’язаний з перевезенням на зберігання 95 тис. відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання (ВДІВ) (радіоактивних відходів) з ДСП «Київський ДМСК» до ЦСВДІВ, побудованого на кошти донорів.

У заході взяли участь представники 6 країн-донорів: Великобританії, США, Канади та Швеції, Франції та Норвегії, а також представники від Європейської комісії та НАТО. Захід відбувся за спільною координацією Державного агентства України з управління зоною відчуження та Департаменту бізнесу, енергетики та промислової стратегії Великобританії (колишнє Міністерство енергетики та кліматичних змін).

За результатами засідання було відзначено значний прогрес стану та високий рівень виконання міжнародних проектів з міжнародно-технічної допомоги, які реалізуються в Україні.

«Завдяки підтримці зі сторони донорів та наполегливій роботі ДАЗВ, спрямованої на подолання інституційних та фінансових розривів у сфері поводження з РАВ, будо досягнуто значних успіхів. Агентство продовжує активно вживати заходів щодо вирішення проблем поводження з радіоактивними відходами», – зазначив Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

За його словами, комітет є потужним ефективним інструментом, який забезпечує належну взаємодію та координацію роботи різних донорів з питань створення системи поводження з відпрацьованими джерелами іонізуючого випромінювання в Україні, а також моніторингу та сприяння реалізації проектів міжнародно-технічної допомоги, які забезпечують експертну й технічну підтримку на фінансування заходів в рамках даного проекту.

Під час засідання, Голова ДАЗВ акцентував, що за підтримки країн-донорів в Україні сьогодні реалізуються надважливі проекти:

–        Підтримка введення в експлуатацію та ліцензування Центрального сховища ВДІВ – за сприяння Урядів Великобританії, США, Канади та Швеції, а також Європейської комісії;

–        ліквідації захоронення «історичних» радіоактивних відходів (РАВ) – за підтримки НАТО;

–        проект Амністії покинутих джерел іонізуючого випромінювання – з допомогою США.

В рамках заходу фахівці з української сторони доповіли про нинішній стан проведення «гарячих» випробувань Центрального сховища ВДІВ, а також потреби, пов’язані з модернізацією контейнерного парку та перевезенням радіоактивних відходів. Було запропоновано до впровадження новий проект, пов’язаний з перевезенням на зберігання 95 тис. ВДІВ з ДСП «Київський ДМСК» до Центрального сховища ВДІВ.

Окрім того, було представлено доповіді представників країн-донорів щодо залучення своїх країн у цих проектах, які реалізуються в Україні.

Також, делегація у складі комітету міжнародних донорів відвідала та була ознайомлена зі станом робіт з поводження з радіоактивними відходами на ДСП «Київський ДМСК» та комплексі «Вектор» ДСП ЦППРВ.

Урядовий портал