Словацький регулятор не готовий видати ліцензію на експлуатацію енергоблоків №3 та №4 АЕС Моховце

Днями стало відомо, що Орган ядерного регулювання Словацької республіки (Nuclear regulatory authority of Slovak Republic) призупинив процедуру розгляду заяви експлуатуючої організації щодо видачі ліцензії на ведення в експлуатацію третього та четвертого енергоблоків АЕС Моховце.

АЕС Моховце – одна із двох діючих в країні атомних станцій, що знаходиться поміж містами Нітра та Левіце, поблизу села Моховце.

На майданчику АЕС – два діючі енергоблоки типу ВВЕР-400/213 із загальною потужністю 940 МВт. Перший енергоблок введено в експлуатацію у 1998 році, другий – у 1999 році. У 2008 році потужність обох підвищено на 7%.

Донедавна ще два енергоблоки (третій та четвертий) АЕС Моховце знаходились на стадії будівництва. Їх спорудження розпочалося в 1985 році, але в 1991 році – було зупинено на невизначений термін.

У 2008 році роботи було відновлено італійською компанією «Enel». Цьогоріч італійці завершили будівництво. Для одержання ліцензії на введення об’єктів у експлуатацію експлуатуюча організація подала на розгляд регулятора відповідний пакет документів. На що словацький регулятор відповів відмовою, аргументуючи це тим, що поданий пакет документів – не є повним.

Найбільш вагомі причини відмови наведено нижче.

«Процедуру розгляду заяви щодо введення енергоблоків №3 та №4 у експлуатацію буде відновлено лише тоді, коли експлуатуюча організація надасть на розгляд регулятора повний комплект документів про готовність усіх установок для поводження зі свіжим ядерним паливом до експлуатації, включаючи електричну пожежну сигналізацію та кондиціонування повітря у приміщеннях», – йдеться у повідомленні Органу ядерного регулювання Словацької республіки. – «Крім того, пакет документів має бути поданий не пізніше, ніж через 12 місяців з дати призупинення розгляду заяви щодо видачі ліцензії на введення в експлуатацію об’єктів.  Якщо недоліки не будуть усунуті у встановлений час – процедура розгляду заяви буде припинена остаточно».

За інформацією словацького регулятора, експлуатуюча організація окрім вищезазначеного пакету документів – повинна підготувати низку інших, у тому числі – протоколи про випробування, проведені на установках для поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом для експлуатації енергоблоку №3 АЕС Моховце, а також – щодо установок, спільних для енергоблоків №3 та №4, що використовуються для експлуатації третього енергоблоку. Окремо мають бути проведені випробування установок до початку введення енергоблоку №3 у експлуатацію.

Редакція веб-сайту Uatom.org