Щодо вилучення у незаконному обігу радіоактивних матеріалів у III кварталі 2017 року

Протягом третього кварталу 2017 року Держатомрегулювання спільно з іншими центральними органами виконавчої влади України, відповідальними за виявлення та реагування на факти перебування у незаконному обігу радіоактивних матеріалів, продовжували виявляти та вилучати небезпечні радіоактивні матеріали, що перебували поза регулюючим контролем.

Громадяни України продовжують пересилати за кордон через відділення «Укрпошти» різні предмети такі, як годинники, висотоміри тощо, які містять солі Радію-226 зі значним перевищенням потужностьі еквівалентної дози.

В одному з відправлень був знайдений зразок гірської породи, що був вкладений у вирізану в «Дитячій Біблії» нішу.

Такі предмети вилучаються та передаються для подальшого безпечного зберігання на спецкомбінати ДК «УкрДО»Радон». Аналогічні сувеніри з перевищенням по Радію-226 вилучались і в аеропортах Львова та Києва (аеропорт «Бориспіль»).

Продовжуються випадки вилучення з металобрухту, що надходить на металургійні комбінати, джерел іонізуючого випромінювання. Так, в кінці вересня під час вхідного радіаційного контролю металобрухту на металургійному комбінаті «Азовсталь» був виявлений радіоізотопний сигналізатор обледеніння типу «РІО-3», що містить в собі Стронцій-90+ Ітрій-90. Також, в порту міста Херсон з партії металобрухту, що мав бути відправлений до Туреччини, була вилучена частина металевої труби зі значним перевищенням встановлених норм.

На КПВВ «Новотроїцьке», на в’їзд в Україну в багажнику автомобіля громадянина України був вилучений рівень для триноги військового приладу, що містив солі Радію-226.

Всі вилучені небезпечні предмети були направлені для подальшого безпечного зберігання на ДМСК ДК УкрДО «Радон».

За матеріалами Держатомрегулювання України