Україна розпочала будівництво ЦСВЯП

НАЕК “Енергоатом” та Holtec (США) розпочали будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) у Чорнобильській зоні відчуження.

“Проект будівництва ЦСВЯП у поєднанні з диверсифікацією постачання свіжого ядерного палива – це форпост України проти гібридної війни”, – сказав віце-прем’єр міністр України Володимир Кістіон під час церемонії, присвяченої початку будівництва.

Він нагадав, що в історії України вже був прецедент, коли Росія відмовлялася близько трьох років приймати на тимчасове зберігання ВЯП з України. Тоді це поставило роботу атомного енергетичного комплексу в кризове становище.

У свою чергу посол США в Україні Марі Йованович зазначила, що США всіляко підтримують проект будівництва ЦСВЯП, і нагадала, що OPIC надає гарантії на $250 млн для спорудження цього об’єкта.

“ЦСВЯП – це стратегічний для України об’єкт. Він дасть змогу знизити залежність від Росії та заощадити мільярди доларів”, – сказала вона.

М.Йованович наголосила, що, за її інформацією, з моменту ініціації проекту ЦСВЯП (2005 р.) і до сьогодні Україна витратила близько $2 млрд для вивезення ВЯП до РФ на тимчасове зберігання.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик зазначив, що завдяки будівництву сховища Україна зможе знизити свої витрати у 2,5 раза.

Інформаційне агентство “Інтерфакс