Спільне китайсько-українське підприємство зі зняття з експлуатації АЕС представляє експозицію у Києві

З 21 по 24 листопада під час проведення Міжнародного форуму «Innovation market» буде представлено, вперше в Україні, спільне китайсько-українське підприємство «Китайсько-українська академія Сянчу зі зняття з експлуатації АЕС». Учасниками підприємства є  державні українські установи Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ), Інститут проблем безпеки атомних електростанцій Національної академії наук України (ІПБ НАН України) та приватна китайська компанія Ціндао Сянчу Енерджі Девелопмент Груп (Qingdao Xianchu Energy Development Group Company).

«Наша співпраця – це потужна суміш безцінного практичного досвіду, передових технологічних напрацювань з боку України та безмежного ринкового потенціалу й фінансово-економічної спроможності з боку Китаю, яка забезпечить стрімкий рух Китайсько-української академії на шляху до світової першості у сфері технологій та інновацій зняття з експлуатації ядерних об’єктів», – коментує подію Голова Правління «Сянчу Груп» пан Чень Кунь.

Нині активно ведеться підготовка до реєстрації спільного підприємства та початку зведення адміністративних будівель та об’єктів лабораторно-виробничої бази Академії на території вільної економічної зони міста Ціндао (КНР).  

Основними напрямками діяльності Китайсько-української академії є розробка технологій, які можуть застосовуватись для ліквідації наслідків ядерних аварій та напрацювання у галузі робототехніки. Окремим напрямком діяльності Академії є запровадження технологій реабілітації радіаційно забруднених територій, які планується застосовувати в Китаї та які були апробовані в Чорнобильській зоні відчуження.

«Створення радіаційно витривалої робототехніки та впровадження технологій реабілітації радіоактивно забруднених територій є стратегічними напрямами наукових розробок фахівців України та Китаю, – зазначає директор Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України Анатолій Носовський. – Співпраця українських вчених, які мають 30-річний досвід подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, а також досвід китайських колег, котрі активно розробляють надійні робототехнічні пристрої, має велике значення для обох наших країн».

Зняття з експлуатації ядерних об’єктів на території Китаю є важливим напрямком діяльності спільного китайсько-українського підприємства, особливо в умовах інтенсивної розбудови ядерної енергетики Китаю.        

«Фахівці нашого підприємства мають колосальний досвід у питаннях зняття з експлуатації енергоблоків атомних електростанцій та поводження з радіоактивними відходами, – додає директор ДНТЦ ЯРБ Ігор Шевченко. – Ми готові ділитися знаннями та досвідом із колегами з Китаю. Для нас надзвичайно важливо не лише вчитися та розширювати власні горизонти міжнародної співпраці – ми націлені на розвиток та підтримку високих стандартів у питаннях радіаційної безпеки у всіх країнах світу. І якщо наша спільна китайсько-українська  діяльність сприятиме цьому – вигоди отримають усі сторони».

Спільні інноваційні розробки, напрацювання та продукція Китайсько-української академії дозволять всебічно забезпечити потреби обох держав у сфері зняття з експлуатації ядерних об’єктів та об’єднати зусилля на шляху до технологічного прориву у вирішенні актуальних технологічних завдань.

«Створення та стрімка розбудова спільного підприємства стане вагомим внеском його засновників у глобальний розвиток науково-технічної співпраці України та Китаю, встановлення тісних взаємин на рівні підприємств та посилення й активізацію політичних зв’язків між державами», – підсумовує пан Чень Кунь.

Запрошуємо відвідати експозицію спільного китайсько-українського підприємства «Китайсько-українська академія Сянчу зі зняття з експлуатації АЕС», та скористатися можливістю поспілкуватися з фахівцями у галузі радіаційної безпеки і робототехніки від української та китайської сторін.

Експозиція представлена у рамках Міжнародного форуму «Innovation Market» за адресою: м. Київ, Броварський проспект, 15 (Міжнародний Виставковий Центр), вхід 1-С, павільйон №1, виставкова зона КНР, стенд CHN-14.

За матеріалами прес-служби ДНТЦ ЯРБ