Президент Енергоатома та віце-міністр енергетики Польщі обговорили стан реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна-ЄС»

Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський та віце-міністр енергетики Польщі Анджей Піотровський обговорили стан реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна-Європейський Союз», який передбачає експорт електроенергії з енергоблоку №2 Хмельницької АЕС до країн ЄС. Зустріч Юрія Недашковського та Анджея Піотровського відбулась 20 листопада у ході ознайомчого візиту польської делегації на Хмельницьку АЕС.

До складу польської делегації також увійшли директор департаменту атомної енергетики Міністерства енергетики Польщі Йозеф Соболевський, віце-президент компанії PGE EJ 1 sp. z o.o. (підрозділ польської енергокомпанії PGE, створений для реалізації проекту будівництва у Польщі першої атомної електростанції) Павел Зареба, виконавчий директор з управління активами енергокомпанії Tauron Group Богуслав Олексій та інші.

Коментуючи перспективи проекту Юрій Недашковський відзначив, що енергоміст Україна-ЕС може стати мостом між енергосистемами Північної та Південної Європи. «Лінії електропередач від енергоблоку №2 ХАЕС на польський Жешув та на Західноукраїнську підстанцію і далі на угорську підстанцію Альбертирша в перспективі можуть стати не лише енергомостом до Європи, але й енергомостом між Північчю та Півднем Європи. Пропускна спроможність такого мосту становитиме до 2 тисяч мегават з кожного боку», – відзначив президент Енергоатома.

Він нагадав, що проект «Енергетичний міст «Україна – ЄС» схвалений на державному рівні, вже завершено його техніко-економічне обґрунтування, готується документація для оголошення міжнародного конкурсу. «Очікуємо, що спільно з Міністерством енергетики та вугільної промисловості, Міністерством фінансів та Міністерством економіки України ми завершимо відповідну роботу до кінця року, і вже на початку наступного року буде оголошено міжнародний конкурс», – уточнив Юрій Недашковський.

Водночас, як зауважив президент Енергоатома, з точки зору технічної складової підготовки проекту роботи ще досить багато. «Зараз готуємось працювати відразу за кількома напрямками: перший – відновлення лінії електропередач 750 кВ на Жешув, другий напрямок – власне роботи на Хмельницькій АЕС, які передбачають модернізацію відкритого розподільчого пристрою станції, з метою безпечного від’єднання другого енергоблоку ХАЕС від об’єднаної енергосистеми України та його приєднання до ENTSO-E. Для цього нам буде потрібно з випереджуючим темпом змонтувати блочний трансформатор на третьому енергоблоці станції. Крім того ми маємо забезпечити резервне живлення власних потреб другого енергоблоку станції Хмельницької атомної електростанції за рахунок додаткового джерела. Третій напрямок – реконструкція підстанції Західноукраїнська, для того щоб розділити її за класами напруги: клас напруги 330 кВ залишити для роботи на Україну, а клас напруги 750 кВ виділити на експорт на Альбертиршу. Таким чином буде забезпечена видача потужності другого енергоблоку Хмельницької АЕС двома магістральними міждержавними лініями. Уся ця робота відпрацьовується у вигляді проектних рішень, а її фінансування здійснюватиме інвестор, який переможе у конкурсі», – пояснив Юрій Недашковський.

Віце-міністр енергетики Польщі Анджей Піотровський висловив сподівання на успішне вирішення усіх технічних та організаційних питань, які стоять на шляху реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна-ЄС». «Перед нами досить довгий шлях, але я сподіваюсь, що  крок за кроком буде знайдено рішення для усіх питань, які стоять перед нами. Ми будемо шукати можливості для подальшого поглиблення співробітництва між Польщею та Україною в енергетичній галузі», – зазначив Анджей Піотровський.

У ході зустрічі Юрій Недашковський та Анджей Піотровський окремо обговорили стан та перспективи добудови енергоблоків №3 та №4.

У рамках візиту польська делегація ознайомилась з роботою Хмельницької АЕС, відвідала відкритий розподільчий пристрій 750 кВ, машинний зал та блочний щит управління енергоблока №2, учбово-тренувальний центр станції.

За матеріалами прес-служби НАЕК “Енергоатом”