Хто такі «Environics» й чим відзначились в Україні?

З Крістером Лілжегреном, представником фінської компанії «Environics» ми познайомились на XVI Міжнародному виставковому форумі «Технології захисту/ПожТех-2017» у Києві.

У виставковому форумі «Environics» участь беруть щорічно, демонструючи найновітніші технології для виявлення радіаційних, хімічних, біологічних та ядерних (РХБЯ) загроз. Про те, яке саме обладнання фіни привезли на виставку цьогоріч, з ким вже налагодили співпрацю в Україні, а з ким ще планують налагодити – читайте в інтерв’ю з Крістером Лілжегреном, спеціально для веб-сайту Uatom.org.

Регіональний менеджер Крістер Лілжегрен, представник компанії «Environics»

– Пане Крістере, чим займається компанія «Environics»?

– Ми є лідируючим світовим постачальником обладнання для виявлення радіаційних, хімічних, біологічних та ядерних (РХБЯ) загроз. Протягом останніх тридцяти років працюємо як для забезпечення безпеки пересічного громадянина, так і для забезпечення національної безпеки. Постачаємо інноваційні рішення для захисту всього суспільства: від обладнання для приватних будинків – до комплексних рішень для військових.  

Спектр обладнання «Environics» – дуже великий. Команда компанії – колектив професійних експертів, котрі мають багаторічний досвід впровадження складних проектів за напрямом виявлення РХБЯ загроз.

Ми націлені на задоволення потреб замовників, а також на постійне вдосконалення найбільш сучасних технологій та інноваційних рішень за напрямом.

Певно, великий штат маєте?

 – Загалом нас – 60 чоловік.

Яке обладнання «Environics» представляє на виставковому форумі цьогоріч?  

– У цьому році ми привезли на виставку різне обладнання: ручний хімічний детектор «ChemPro100i», переносний комплект для виявлення та ідентифікації радіологічних загроз «RanidPro200», а також – комплексний прилад для моніторингу навколишнього середовища «EnVision GOSSAMER». Останній прилад є одним із найбільш сучасних, застосовується для контролю критичних майданчиків, виявлення ймовірних небезпечних речовин. Крім того, «EnVision GOSSAMER» має здатність ідентифікувати радіаційне забруднення й оснащений метеостанцією, яка збирає погодні дані.

Принагідно хотілося б висловити вдячність екіпажу мобільної лабораторії RanidSONNI ДНТЦ ЯРБ, який долучився до участі у виставці разом з нами.

Розкажіть, як працює «EnVision GOSSAMER»?

– Прилад збирає інформацію з місця подій, передає її в командний центр за допомогою системи зв’язку. Там завдяки спеціальному програмному забезпеченню здійснюється опрацювання даних. Якщо загрозу виявлено – система її фіксує, сповіщає її тип й розраховує подальший перебіг подій. Після чого спеціалісти вирішують, яким чином запобігти поширенню загрози та ліквідувати її наслідки.

Скільки коштує «EnVision GOSSAMER»?

– Ціна приладу визначається індивідуально під потреби замовника, адже система може мати різну конфігурацію, можуть бути встановлені різні системи живлення та зв’язку.  

«EnVision GOSSAMER» найсучасніша розробка «Environics»?

– Ні. Нашою найсучаснішою розробкою є «RanidSOLO» – новий спектрометричний пристрій для виявлення радіаційних джерел, включений до переносного комплекту «RanidPro200». Офіційна презентація пристрою відбулася 7 листопада, переглянути її можна тут.

– Крістере, а хто основні замовники обладнання «Environics»?

– Ми – найбільша компанія у Фінляндії за напрямом. Все ж, відверто кажучи, фінський ринок – для нас дуже малий. Обладнання «Environics» має усі стандарти НАТО. Країни НАТО для нас є дуже важливими замовниками. Також наразі достатньо потужні ринки має Азіатсько-Тихоокеанський регіон.

З ким співпрацюєте в Україні?

– В Україні налагоджено співробітництво з різними органами влади: з прикордонниками й іншими структурами у сфері безпеки. Крім того, ми більше семи років співпрацюємо з ДНТЦ ЯРБ та Держатомрегулювання. 

– У 2010 році «Environics» передала Україні мобільну лабораторію радіаційної розвідки RanidSONNI. На Вашу думку, чи використовується обладнання за призначенням?

– Я вважаю, ДНТЦ ЯРБ та Держатомрегулювання використовують лабораторію радіаційної розвідки дуже ефективно. Аби переконатися в цьому, варто лише зайти на веб-сайт ДНТЦ ЯРБ. Там постійно з’являються повідомлення про обстежені за допомогою RanidSONNI території та об’єкти, а також проведені завдяки обладнанню дослідження.

 – Влітку фахівці ДНТЦ ЯРБ проводили радіаційну розвідку містами України, у рамках якої обстежили території шести населених пунктів Житомирщини, Рівненщині та Волині. Чи застосовується обладнання RanidSONNI з такою ж метою у Фінляндії?

– Точно знаю, що фінська RanidSONNI використовується за призначенням постійно. Особливо це стосується різного роду радіаційних інцидентів, а також при візитах в країну VIP персон з інших країн. Крім того, RanidSONNI щороку задіяна у спільних тренуваннях між різними органами влади й використовується для проведення радіаційних обстежень територій.

Проведену ДНТЦ ЯРБ радіаційну розвідку містами України, особисто я вважаю прекрасним способом використання лабораторії. Адже, як я бачив на сайті Центру, це принесло відповідні результати.

Чи має «Environics» достойних конкурентів на світовому ринку?

– Якщо ми говоримо про компанії, що постачають комплексне обладнання для виявлення та ідентифікації радіаційних, хімічних, біологічних та ядерних загроз – то таких на світовому ринку не так уже й багато. Здебільшого у Європі, Азії та США існує багато компаній, котрі виготовляють обладнання окремо по кожному з напрямів. Між ними – конкуренція, дійсно, достатньо висока.

«Environics» виграє тим, що пропонує комплексне обладнання для виявлення та ідентифікації усіх видів РХБЯ загроз.

Окрім країн НАТО, куди ще постачаєте обладнання?

– Загалом ми співпрацюємо більш ніж з 50 світовими країнами. Важливим для нас є власний ринок у Фінляндії. Важлива також співпраця з Україною, країнами Близького Сходу та Азії. Нещодавно до цього списку долучились й деякі африканські країни.

Так чи інакше, усіх своїх клієнтів ми цінуємо, надаємо підтримку після доставки обладнання, стараємось оперативно реагувати на кожен телефонний дзвінок.

Які пріоритети є найбільш актуальними для «Environics»?

– Ми активно працюємо над розширенням ринку збуту. Задля цієї мети нещодавно компанія поповнилась чималою кількістю нових співробітників у відділі продажів. Крім того, ми зосереджені на розвитку спектру послуг, а також післяпродажного обслуговування клієнтів.

Які виклики доводиться долати компанії сьогодні?

– Перш за все, це глобальна фінансова криза. Багатьом компаніям вже довелося скорочувати бюджет.

Якщо ж, ми говоримо про масштабні проекти у сфері безпеки – їх реалізація зазвичай займає чимало часу. На цьому етапі варто бути дуже терплячим, адже продаємо ми не мобільні телефони чи предмети побуту. Часом для налагодження продуктивного діалогу з тим чи іншим клієнтом може бути витрачено більше кількох років. Часом клієнт може попросити змін проекту, тож доводиться оперативно здійснювати модифікації різного роду. Викликів насправді дуже багато. Все ж, долаючи їх, ми надаємо покупцеві саме те, чого він хоче.

Як рекламуєте компанію?

– Щорічно беремо участь у багатьох виставках, презентаціях, конференціях та інших заходах навколо земної кулі. Організовуємо семінари, активно працюємо зі сторінками у соціальних мережах. Досвідом та знаннями компанії ділимось радо, адже маємо дуже важливу місію – допомагаємо у виявленні небезпечних для життя людини радіаційних, хімічних, біологічних та ядерних загроз.

Редакція веб-сайту Uatom.org