Встановлення першої сонячної електростанції у зоні відчуження майже завершено

Перший проект сонячної енергії у Чорнобилі буде завершений вже наступного місяця. Він стане кроком вперед у планах інвестувати 100 мільйонів євро у будівництво відновлюваних джерел енергії у радіоактивній зоні відчуження.

Про це пише Bloomberg, додаючи, що проект належить українській компанії Rodina Energy Group Ltd і німецьцій Enerparc AG. Потужність сонячної електростанції сягає одного мегавата, а його будівництво коштувало 1 мільйон євро.

“Крок за кроком ми хочемо оптимізувати чорнобильську зону. Вона не повинна бути чорною дірою посеред України. Наш проект розміщений за 100 метрів від реактора”, – сказав виконавчий директор Rodina Energy Group Євгеній Варягін.

Видання нагадує, що українське міністерство екології оголосило в липні 2016 року про намір вдихнути життя в 30-кілометрову зону, яка лишається майже безлюдною з 1986 року після аварії на ЧАЕС. Радіація робить використання території для лісництва і сільського господарства непридатною. Тому зелена енергетика розглядається як щось, що може виявитися продуктивним у зоні відчуження. Крім того, вона сполучена з великими містами України лініями передач, які раніше передавали електрострум з ЧАЕС.

Щоб привабити інвесторів, уряд пропонує дешеву землю і відносно високі вхідні тарифи. Rodina і Enerparc уклали угоду, за якою вони будуть отримувати 15 євроцентів за кожну кілоВатт-годину до 2030 року. Це майже на 40% вища ціна, ніж будь-де у Європі.

“Ціна вища тому, що це ризикований ринок. Думаю, інвестори шукають вищих доходів там”, – сказав аналітик з альтернативної енергетики П’єтро Радойя.

Раніше видання Bloomberg повідомляло, що французька компанія може збудувати в Чорнобилі гігантську сонячну електростанцію. Україна веде переговори з однією з найбільших компаній Франції Engie SA про побудову велетенської сончної електростанції, вартістю 1,25 мільярдів доларів у зоні відчуження.

За матеріалами видання “Bloomberg”