Єврокомісія розпочала проект посилення українського ядерного регулятора

З 12 по 15 грудня 2017 року делегація Єврокомісії відвідує Державну інспекцію ядерного регулювання України. В рамках заходу обговорюватимуться організаційні та практичні питання реалізації нового проекту співробітництва з ЄК «Посилення можливостей Держатомрегулювання з регулювання ядерної діяльності, ліцензування та аналізу важких аварій для ядерних установок». 

Зустріч відкрив заступник директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок Держатомрегулювання Олександр Григораш, привітавши делегацію ЄК в Україні й побажавши учасникам продуктивної роботи.

«Цьогоріч ми святкували 25 річницю від заснування компанії «Riskaudit». Також у цьому році виповнилося 25 років, як ми співпрацюємо з Україною», – зазначив керуючий директор компанії «Riskaudit» Мішель Шуа. – «Співробітництво з Україною було надзвичайно плідним та результативним. Сподіваюсь, воно продовжуватиметься, як мінімум до сотої річниці. Новому проекту я зичу успіхів, Україні – найвищого рівня ядерної та радіаційної безпеки».   

Новий проект з ЄК триватиме три роки й складатиметься з семи компонентів:

  • «Посилення можливостей Держатомрегулювання з ліцензування нових ядерних установок (окрім АЕС)»;
  • «Посилення та відповідність українських регулюючих документів досвіду ЄС, найкращим практикам та EURATOM Acquis»;
  • «Допомога Держатомрегулювання в посиленні та забезпечення стійкості моделей аналізу тяжких аварій відповідно до сучасного досвіду ЄС та урокам аварії на АЕС Фукусіма-Даічі»;
  • «Посилення регуляторних можливостей в сфері оцінки зовнішніх загроз»;
  • «Посилення національних регуляторних законодавчих засад та відповідних регуляторних можливостей в рамках системи зворотного зв’язку досвіду експлуатації»;
  • «Оцінка здійснення ліцензування та іншої діяльності експлуатуючої організації»;
  • «Підтримка регулюючої діяльності в рамках впровадження сучасних безпечних технологій поводження з радіоактивними відходами та відновлення забруднених територій».

Зі сторони ЄК в проекті будуть задіяні: міжнародна компанія «Riskaudit», Інститут ядерної та радіаційної безпеки Франції (IRSN), Товариство з безпеки установок та реакторів Німеччини (GRS), Норвезьке агентство з радіаційного захисту (NRPA), регулюючий орган Болгарії (BRNA), регулюючий орган Республіки Словаччина (VUJE), організація технічної підтримки регулюючого органу Бельгії (BEL-V) та інші. З української сторони в проекті буде задіяна організація технічної підтримки регулятора – Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки.

Вартість проекту «Посилення можливостей Держатомрегулювання з регулювання ядерної діяльності, ліцензування та аналізу важких аварій для ядерних установок» складає більше п’яти з половиною мільйонів євро.

Редакція веб-сайту Uatom.org