Спільне засідання Громадських рад при Держатомрегулювання та ДАЗВ проведено

30 січня 2018 року відбулося спільне засідання Громадських рад при Державній інспекції ядерного регулювання України (Держатомрегулювання) та Державному агентстві України з управління зоною відчуження (ДАЗВ). У порядку денному було чотири спільні для двох відомств питання.

Першим обговорювали питання актуалізації Стратегії перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Голова ДАЗВ Віталій Петрук повідомив, що на часі активними темпами йдуть роботи по завершенню будівництва та введення в експлуатацію нового безпечного конфаймента (НБК). Одним з найважливіших етапів після цього стане демонтаж нестабільних конструкцій, які є на об’єкті «Укриття». Паралельно з цим спільно з Інститутом проблем безпеки АЕС планується у червні цього року провести Міжнародну науково-практичну конференцію, на якій розглядатимуться питання актуалізації стратегії перетворення об’єкту «Укриття».

Представник Держатомрегулювання Наталія Рибалка представила учасникам засідання пропозиції від регулюючого органу. По-перше, стратегія перетворення об’єкту «Укриття» на екологічно безпечну систему повинна узгоджуватися з загальною стратегією діяльності в зоні відчуження. У той же час має бути забезпечена спадкоємність положень нової стратегії з чинною. Нова стратегія має доповнювати існуючу з тих питань, які недостатньо у ній представлені. Наприклад, щодо визначення кінцевого стану об’єкта «Укриття». Також Наталія Рибалка наголосила на тому, що для формування стратегії поводження з паливо-вміщуючими матеріалами та радіоактивними відходами (РАВ) необхідно дослідити їх поведінку. На сьогодні досліджень в Україні за цим напрямом практично немає. Проводити такі дослідження можна паралельно з демонтажними роботами, які розпочнуться після введення в експлуатацію НБК. Після того, як будуть отримані результати досліджень – можна, дійсно, говорити про обґрунтовану стратегію перетворення об’єкту «Укриття» на екологічно безпечну систему.

Після детального обговорення спільним рішенням Громадських рад було звернутися до ДАЗВ з пропозицією продовжити роботу з актуалізації стратегії перетворення об’єкту «Укриття» на екологічно безпечну систему з урахування коментарів експертів.

Друге питання порядку денного стосувалося стратегії розвитку зони відчуження. Голова ДАЗВ Віталій Петрук розповів, що на сьогодні Агентство працює а рамках концепції, яка була затверджена Урядом України в 2012 році. У 2016 році Президент доручив ДАЗВ розробити стратегію розвитку зони відчуження. «Наразі Агентство має труднощі, пов’язані з формалізацією виконання цього рішення. Проте проект стратегії був розроблений й на часі доопрацьовується», – зазначив Віталій Петрук.   

Очільник відомства окреслив основні стратегічні напрями діяльності на 2018 рік по Чорнобильській зоні відчуження. Перше – територія зони відчуження має бути розділена на дві частини: зону спеціального промислового використання та Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Що стосується заповідника цьогоріч на його функціонування з державного бюджету заплановано виділити 25 мільйонів гривень. У рамках проекту міжнародної технічної допомоги уже підписані відповідні угоди щодо здійснення порядку затвердження проекту землеустрою цієї території.

Законопроект про зону спеціального промислового використання пройшов погодження в усіх центральних органах виконавчої влади, за виключенням Міністерства юстиції. Після доопрацювання, ДАЗВ внесе його на розгляд до Уряду та Верховної Ради. «Надання цій території статусу зони спеціального промислового використання надасть більше правових підстав для діяльності на цій території», – переконаний Віталій Петрук.

Також серед пріоритетних напрямів на 2018 рік: налагодження ефективного функціонування Фонду поводження з РАВ, добудова першої черги комплексу «Вектор», введення в експлуатацію НБК та сховища для відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2). 

Представник ДСП ЧАЕС Олександр Новіков зазначив, що ДСП ЧАЕС із залученням НДІ РЗ започаткувало роботи із визначення обґрунтованих радіаційних критеріїв на території зони спеціального промислового використання. Наталія Рибалка повідомила, що протягом 2017 року був завершений масштабний міжнародний проект Європейської комісії з проведення комплексної оцінки об’єктів на території зони відчуження. В результаті – були надані висновки та рекомендації щодо стратегічних підходів до планування подальшої діяльності у цій зоні, а також проведені оцінки, які можуть бути основою для обґрунтування визначення меж цієї зони. «Ці рекомендації обов’язково мають бути враховані при розробці стратегії розвитку зони відчуження», – зауважила вона. – «Також мають бути чітко визначені конкретні межі зони спеціального промислового використання та Чорнобильського радіаційно-екологічний біосферного заповідника. Для цих двох зон повинні бути розроблені об’єктивні радіаційні критерії».     

Рішенням громадських рад стало підтримати ДАЗВ щодо актуалізації стратегії розвитку зони відчуження.  

Третє питання порядку денного – реалізація Стратегії поводження з радіоактивними відходами в Україні. Представники ДАЗВ представили сучасний стан справ за цим напрямом. Агентством було розроблено пакет законопроектів в частині вдосконалення механізмів фінансування поводження з РАВ. З 1 січня 2018 року почав функціонувати Фонд поводження з РАВ. На сьогодні розроблено проект постанови Кабміну щодо порядку використання коштів даного Фонду. Наразі опрацьовуються зауваження, надані центральними органами виконавчої влади.

З урахуванням міжнародного досвіду ДАЗВ спільно з Держатомрегулювання, Міністерством охорони здоров’я та Міністерством енергетики та вугільної промисловості розроблено проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань поводження з РАВ, який стосується нової класифікації РАВ.

Також відповідно до чинної стратегії ДАЗВ здійснює роботи із посилення повноважень експлуатуючої організації з поводження з РАВ – ДСП «ЦППРВ» на всіх етапах життєвого циклу сховищ РАВ, залучення міжнародної технічної допомоги в частині оцінки стану безпеки об’єктів, призначених для поводження з РАВ, у тому числі сховищ РАВ спецкомбінатів ДК «Укр ДО «Радон». На сьогодні вже розроблене Технічне завдання для переоцінки усіх сховищ РАВ спецкомбінатів.

У 2018 році планується завершити будівництво та ввести в експлуатацію об’єкти інфраструктури та сховища для захоронення РАВ першої черги комплексу «Вектор». Також зазначено щодо важливості забезпечення реалізації проекту будівництва сховища для проміжного зберігання осклованих високоактивних РАВ.         

Члени спільного засідання Громадських рад доклад представників ДАЗВ взяли до відома.

Четверте питання – стан реалізації проекту Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Представник ДП «НАЕК «Енергоатом» Володимир Холоша розповів про сучасний стан реалізації проекту.   

На сьогодні виконано та затверджено проект під’їзної залізничної колії до ЦСВЯП; проект підготовчих робіт на майданчику ЦСВЯП. Розроблено проект будівництва ЦСВЯП.

На місці розпочалися роботи з будівництва під’їзної залізничної колії до ЦСВЯП та підготовчі роботи з будівництва ЦСВЯП.   

Члени спільного засідання Громадських рад доклад експлуатуючої організації взяли до відома й періодично домовилися розглядати стан спорудження ЦСВЯП.  

 Після розгляду чотирьох спільних для Держатморегулювання та ДАЗВ питань, були заслухані ще два питання ініційовані Громадською радою при Держатомрегулювання. Заступник директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок Держатморегулювання Валерій Бугай розповів про стан справ з виконання робіт, які були незавершеними на момент проведення засідань Колегії Держатомрегулювання, на яких було прийнято рішення про продовження експлуатації першого та другого енергоблоків ЗАЕС. Після цього Голова Громадської ради при Держатомрегулювання Ярослав Рожило відзвітував про виконану роботу у 2017 році й окреслив пріоритети на 2018 рік.       

Редакція веб-сайту Uatom.org