Віце-президент і керуючий директор компанії Westinghouse Азіз Даг: у разі форс-мажору, нам потрібно до 12 місяців, щоб повністю покрити потреби України в ядерному паливі

Україна нарощує імпорт ядерного палива в компанії Westinghouse. Наприкінці січня Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” (“Енергоатом”) підписала контракт з компанією Westinghouse (США) про постачання ядерного палива до 2025 року. Цей контракт передбачає постачання ядерного палива на 7 з 15 українських атомних енергоблоків. Станом на лютий 2018 року, паливо Westinghouse використовується на 6 енергоблоках, а саме на енергоблоках №2 та №3 Южно-Української АЕС і на енергоблоках №1, №3, №4, №5 Запорізької АЕС. Про готовність компанії ще збільшити поставки палива в Україну, а також про подробиці укладеного контракту, Українські Новини розпитали віце-президента і керуючого директора Westinghouse Азіза Дага.

Віце-президент і керуючий директор компанії Westinghouse Азіз Даг

– У січні була новина, що інвесткомпанія Brookfield Business Partners збирається купити компанію Westinghouse. Що це означає для Westinghouse і як це вплине на роботу компанії в Європі, зокрема в Україні?

Це оголошення про купівлю – це хороший крок для майбутнього Westinghouse. Brookfield Business Partners готові купити весь бізнес Westinghouse, зокрема і в Європі. Підписання угоди очікується в 3 кварталі 2018 року. Ще очікується завершення необхідних регуляторних підтверджень такої угоди. Ця угода зробить Westinghouse сильнішою в глобальному плані, більш стабільною в довгостроковій перспективі.

– Як відомо, Президент України Петро Порошенко заявляв, що для зменшення залежності від Росії, частка ядерного палива Westinghouse буде збільшена до 55%, однак для цього потрібно поставляти паливо для 8 українських енергоблоків (всього 15 енергоблоків в Україні). Чому ж тоді, згідно з нещодавно підписаною угодою, паливо буде поставлятися лише на 7 енергоблоків?

– Нещодавно підписаний контракт це і продовження, і розширення попереднього контракту з “Енергоатомом”, завдяки якому ми будемо поставляти паливо не на 6 енергоблоків, а на 7. Це хороший знак того, що паливо Westinghouse добре працює і цінується на ринку. І контракт само собою передбачає можливість Westinghouse щодо постачання палива і на більшу кількість енергоблоків. І ми готові це робити.

– Так чому 7 енергоблоків?

– Нам важливо було отримати розширення контракту, і ми його отримали. Ми домовилися про базову мінімальну кількість енергоблоків. Також є можливість додаткових закупівель палива, якщо Україна цього захоче.

– На який новий сьомий енергоблок буде поставлятися ядерне паливо?

– Це буде енергоблок №3 Рівненської АЕС. Це нова станція для Westinghouse і ми вперше будемо туди поставляти паливо.

– Чи є можливість вносити зміни в чинний контракт між “Енергоатомом” і Westinghouse?

– Так, дійсно, в контракті прописано мінімальну кількість енергоблоків. Завжди є можливість змінити його і домовитися про додаткові поставки.

– Чи зберігся в контракті пункт про форс-мажор, згідно з яким, якщо раптом Росія припинить поставки палива в Україну, Westinghouse зможе поставляти паливо на всі енергоблоки одночасно?

– На цей час форс-мажор прописаний в контракті, щоб активувати цю можливість потрібен час. Потрібно заздалегідь повідомити. Нам потрібен час, щоб підготуватися до цього.

– Скільки потрібно часу?

– За 12 місяців Westinghouse зможе підготуватися до поставок палива на всі енергоблоки. Якщо Westinghouse постачатиме паливо на більш ніж 7 реакторів, час підготовки скоротиться.

– Скільки Україна купила свіжого ядерного палива у Westinghouse для зберігання в сховищах, тобто буде використовувати його пізніше?

– За задумом Westinghouse, ми поставляємо паливо Україні, щоб воно зразу використовувалося на АЕС. Westinghouse знає, що “Енергоатом” зберігає якусь частину в сховищах. Зараз все паливо Westinghouse використовується.

– Коли компанія планує отримати дозвіл від Держатомрегулювання на експлуатацію ядерного палива на 7 енергоблоці?

– Зараз ми працюємо з регулятором. Попередньо ми будемо готові поставляти ядерне паливо на Рівненську АЕС у 2021 році.

Хотілося б додати, що наше паливо можна адаптувати під новий реактор і технічно компанія готова постачати його як на Рівненську АЕС, так і на Хмельницьку АЕС раніше цього терміну, просто є деякі адміністративні моменти.

Це буде те ж саме паливо, що використовується і на Запорізькій АЕС, і на Южно-Українській АЕС.

– Чи будуть пробні поставки палива Westinghouse для енергоблоків ВВЕР-440?

– На цей час ми знаходимося в процесі ліцензування палива для реакторів ВВЕР-440 не тільки в Україні, але і в інших країнах. І в минулому ми вже поставляли паливо для таких енергоблоків. У нинішньому контракті прописано, що сторони будуть працювати над тим, щоб ліцензувати це паливо і впровадити його на енергоблоках №1 і №2 Рівненської АЕС.

– У попередньому інтерв’ю ви говорили, що є компоненти для палива (виробництва “Атоменергомаш”), які проходять перевірку на якість в Westinghouse. Чи пройшли вони перевірку? Які ще компоненти для ядерного палива ви отримуєте (можете отримувати) з України?

– Зараз проходить кваліфікаційний період для “Атоменергомашу”. Як тільки Westinghouse підтвердить, що “Атоменергомаш” відповідає всім вимогам, то компанія буде використовувати його як постачальника компонентів для палива, яке потім буде поставлятися в Україну.

У контракті, який був підписаний з “Енергоатомом”, наша компанія підтвердила, що ми згодні співпрацювати з “Атоменергомашем”, як з постачальником компонентів для ядерного палива, якщо вона пройде процес перевірки.

– Скільки часу займе перевірка?

– Це точно відбудеться не пізніше 2021 року. Може статися і раніше, і ми будемо раді використовувати ці компоненти.

– Який прогрес в реалізації інших проектів взаємодії Westinghouse з “Енергоатомом”? Наприклад, раніше ви називали проект підвищення ефективності, потужності і коефіцієнта корисної дії реакторів України.

– Ми все ще зацікавлені в цих проектах і нині обговорення щодо них триває.

Ці проекти не були обговорені в новому укладеному контракті. Були також підписані невеликі угоди щодо систем контролю. За названим проектам буде окремий контракт, переговори щодо якого ще тривають.

– “Енергоатом” планує оголосити конкурс з вибору партнерів для проекту “Енергетичний міст «Україна-ЄС»”, чи прийме Westinghouse в ньому участь?

– Це дуже важливий проект для України, і цікавий для Westinghouse. Зараз Westinghouse оцінює вимоги до проекту і обговорює його. Якщо вимоги і наші інтереси співпадуть, то ми будемо прагнути стати партнером в цьому проекті.

Westinghouse буде радий допомогти побудувати “міст” до Європи, який дозволить експортувати електроенергію в Європу.

– Ваша думка щодо виробництва на території України малих модульних реакторів (Small modular reactors, SMR)?

– У Westinghouse дійсно є розробки по SMR, і компанія була б рада вести переговори за цим напрямом.

Ярослав Самолюк, видання «Українські новини»