Верховна Рада України прийняла у першому читанні за основу законопроект щодо зміни класифікації РАВ

17 квітня 2018 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань поводження з радіоактивними відходами». Ним передбачено приведення української класифікації радіоактивних відходів (РАВ) у відповідність до Міжнародних стандартів у сфері ядерної безпеки МАГАТЕ.

«Сподіваємось на подальшу підтримку законопроекту. Відповідно до нової класифікації РАВ, в Україні мають бути створені 4 типи сховищ: поверхневе, приповерхневе, сховище для захоронення РАВ на середніх глибинах та геологічне. Така система є більш ефективною, адже забезпечить безпечне поводження з РАВ та їх захоронення та дозволить максимально раціонально використовувати кошти», – коментує Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Над розробкою зазначеного законопроекту працювали фахівці Міністерства екології та природних ресурсів України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Державної інспекція ядерного регулювання України разом з провідними європейськими фахівцями з Франції, Нідерландів, Німеччини, Іспанії, Швеції, залученими Європейською Комісією в рамках реалізації проекту міжнародної технічної допомоги.

Прес-служба ДАЗВ