Держатомрегулювання приймає з робочим візитом групу WENRA

18 квітня 2018 року з робочим візитом до Державної інспекції ядерного регулювання України завітали члени робочої групи Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA) щодо розробки референтних рівнів для дослідницьких ядерних реакторів.

Захід відкрив директор Департаменту з питань безпеки ядерних установок Держатомрегулювання Борис Столярчук. Він коротко розповів про дослідницькі ядерні установки в Україні. «На сьогодні ми маємо діючий дослідницький ядерний реактор при Київському інституті ядерних досліджень НАН України. Ще одна дослідницька ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» – перебуває на етапі будівництва та введення в експлуатацію на базі Харківського фізико-технічного інституту. На жаль, регулюючий контроль над дослідницьким ядерним реактором ДР-100 Севастопольського національного університету ядерної енергії та промисловості – Держатомрегулювання втратило після анексії Криму у 2014 році», – зазначив він.   

Борис Столярчук повідомив, що Держатомрегулювання активно бере участь у міжнародних проектах, які дозволяють гармонізувати вітчизняне законодавство за напрямом ядерної та радіаційної безпеки відповідно до стандартів ЄС, у тому числі референтних рівнів WENRA.   

«Що стосується гармонізації вимог для атомних станцій – процес розпочався вже давно й успішно триває. На сьогодні настала черга гармонізувати вітчизняні вимоги для дослідницьких ядерних реакторів», – зауважив представник Держатомрегулювання.

В результаті даної зустрічі учасники повинні розробити міжнародний документ, в якому будуть чітко визначені референті рівні для дослідницьких ядерних реакторів усіх країн-учасниць WENRA. Draft документу має бути надісланий на розгляд МАГАТЕ не пізніше жовтня 2019 року.

Довідково: Україна повноправного членства у WENRA набула 26 березня 2015 року.

Редакція веб-сайту Uatom.org