Плани на подальше співробітництво з норвезьким ядерним регулятором окреслено

З 24 по 26 квітня з робочим візитом до Держатомрегулювання завітала делегація Норвезького агентства радіаційного захисту (Norwegian Radiation Protection Authority). В рамках низки зустрічей було визначено пріоритети для подальшого двостороннього співробітництва між регуляторами.

«Спочатку ми презентували нашим норвезьким колегам результати реалізації шести діючих проектів у рамках співпраці. Після чого – представили дванадцять проектних пропозицій за різними напрямами діяльності для продовження співробітництва у подальшому», – розповідає начальник Відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Держатомрегулювання Ганна Горащенкова.

З її слів, з дванадцяти проектних пропозицій, презентованих NRPA  фахівцями Держатомрегулювання та організації технічної підтримки регулятора, найближчим часом буде обрано шість найбільш пріоритетних. Ближче до кінця року за наявності фінансування розпочнеться поступова реалізація проектів.    

На фото: (зліва на право) представниця Норвезького агентства радіаційного захисту Малгоржата Сневе; начальник Відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Держатомрегулювання Ганна Горащенкова; перший заступник директора Державного  науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Олександр Печериця

В рамках заходу також обговорювалось підписання протоколу про практичну взаємодію між відділами аварійної готовності Держатомрегулювання та NRPA.

«Взаємодія відділів аварійної готовності норвезького та вітчизняного ядерного регуляторів дозволить обмінюватись досвідом, тестувати зв’язок, проводити спільні умовні тренування», – зазначає Ганна Горащенкова.

Обговорювалось також питання приєднання України до мережі з безпеки у Європі та Центральній Азії (Europe and Central Asia Safety Network), яка функціонує під егідою МАГАТЕ. На сьогодні головування в мережі здійснює Норвезьке агентство радіаційного захисту.

«Власне, представники NRPA і запросили нас долучитися», – підсумовує Ганна Горащенкова. – «Найближчим часом Держатомрегулювання розгляне таку можливість й офіційно повідомить остаточне рішення представникам норвезького ядерного регулятора».

Редакція веб-сайту Uatom.org