У Києві відбувся семінар з питань державної реєстрації ДІВ та роботи автоматизованої системи «Регістр»

З 29 травня по 1 червня 2018 року у місті Києві відбувся семінар з питань державної реєстрації джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ) та роботи автоматизованої системи «Регістр». Захід проведено Державним регістром джерел іонізуючого випромінювання (далі – Регістр) за підтримки Шведського органу з радіаційної безпеки (SSM).

Автоматизована система «Регістр» – це електронна система обліку та контролю за місцезнаходженням усіх ДІВ, починаючи з моменту їхньої появи на території України і до вивезення з території України або передачі до спеціалізованого підприємства по поводженню з радіоактивними відходами, виведення з експлуатації генеруючих пристроїв в установленому законодавством порядку.

За підтримки Шведського органу з радіаційної безпеки, фахівці ДНТЦ ЯРБ провели оновлення автоматизованої системи Державного регістру ДІВ. Проте на сьогодні автоматизована система «Регістр» потребує повного переходу на нові форми реєстраційних карток; постійної актуалізації інформації про ДІВ у Регістрі; забезпечення реєстрації усіх ДІВ, що не звільнені від регулюючого контролю та використовуються в Україні; вдосконалення форм довідок про ДІВ та їх власників; спрощення обміну інформацією з Держатомрегулювання.

У практичному семінарі взяли участь співробітники Регістру, представники територіальних органів Держатомрегулювання – інспекцій з ядерної та радіаційної безпеки, Управління радіаційної безпеки Держатомрегулювання, ДНТЦ ЯРБ.

Під час проведення практичного семінару:

  • розглянуто звіти щодо реєстрації ДІВ у 2018 році та інформацію про загальний стан бази даних реєстрації ДІВ;
  • обговорено результати роботи переходу на нові форми реєстраційних карток;
  • узагальнено основні зауваження щодо пакетів інформації, які Реєстраційні центри подають до Головного реєстраційного центру Регістра;
  • здійснено оцінку фахівцями Регістру роботи модернізованої АС «Регістр»;
  • обговорено пропозиції щодо внесення змін до положень постанови Кабінету Міністрів України від 4 серпня 1997 р № 847 «Про створення Державного регістру джерел іонізуючого випромінювання» та Порядку державної реєстрації джерел іонізуючого випромінювання, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2000 року № 1718.

Прес-служба Держатомрегулювання