Фахівці ДНТЦ ЯРБ взяли участь у низці зустрічей за проектом співробітництва з ЄК

11 червня 2018 року у Держатомрегулювання відбулася низка зустрічей за проектом співробітництва з Європейською Комісією «Надання підтримки українському регулюючому органу». Фахівці Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) взяли участь у обговоренні усіх трьох компонентів за проектом.   

«Основне завдання Компоненту А – надання технічної підтримки Державній інспекції ядерного регулювання України з питань безпеки поводження з радіоактивними відходами (РАВ)», – зазначив начальник відділу зняття з експлуатації ДНТЦ ЯРБ Сергій Кондратьєв.  

Складається Компонент А з чотирьох задач, що включають виконання технічних оцінок безпеки поводження з РАВ. Задача перша стосується питань звільнення радіоактивних матеріалів від регулюючого контролю. Друга – питань будівництва, введення в експлуатацію та експлуатації установок для переробки РАВ; третя – сховищ для зберігання та захоронення РАВ; четверта – сховищ для захоронення високоактивних та довгоіснуючих РАВ у глибоких геологічних формаціях.

У рамках Компоненту А розроблені «Керівництво до структури та змісту звітів про аналіз безпеки об’єктів, призначених для переробки радіоактивних відходів» та «Керівництво до коригування структури та змісту звітів про аналіз безпеки об’єктів, призначених для захоронення радіоактивних відходів».

На часі основна частина проекту завершена. В зв’язку із графіком надходження ліцензійної документації, Компонент А продовжено до кінця червня 2019 року. 

Про результати реалізації Компоненту В розповів науковий співробітник ДНТЦ ЯРБ Олександр Кухоцький. Основна мета Компоненту – надання підтримки вітчизняному ядерному регулятору у ліцензуванні нової дослідницької ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів».  

«Даний Компонент складається з трьох задач. Перша – вивчення досвіду ЄС щодо регулювання та ліцензування ADS-систем. Друга – розробка та вдосконалення регуляторної бази України для підкритичних систем. Третя – створення незалежних розрахункових моделей для оцінки безпеки ЯПУ «Джерело нейтронів». На сьогодні усі задачі Компоненту В успішно завершені», – запевняє Олександр Кухоцький.  

Досягти першої задачі вдалося, у тому числі завдяки візиту спеціалістів Держатомрегулювання та ДНТЦ ЯРБ до наукового центру SCK•CEN у Бельгії, де проводиться будівництво та ліцензування дослідницької установки MYRRHA. За принципом роботи MYRRHA схожа до ЯПУ «Джерело нейтронів». Висококваліфіковані фахівці SCK•CEN поділилися досвідом з українськими колегами щодо проектування, будівництва та ліцензування ядерної установки.

У результаті другої задачі – вітчизняну нормативну базу за напрямом проаналізовано. За підтримки європейських експертів спеціалісти ДНТЦ ЯРБ розробили 47 змін та доповнень до нормативно-правового акту НП 306.2.183-2012 «Загальні положення безпеки ядерної підкритичної установки». Зміни будуть внесені під час наступного планового перегляду НПА.

Третю задачу Компоненту В також успішно виконано. Фахівці ДНТЦ ЯРБ вдосконалили існуючі розрахункові моделі ЯПУ «Джерело нейтронів» за напрямами: теплогідравлічний аналіз безпеки, нейтронно-фізичні розрахунки та радіаційний захист. Крім того, спеціалісти Центру здійснили розрахунки нових сценаріїв.

«Підтримка європейських колег щодо ліцензування ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів» дуже важлива для України, адже такого типу установок до цього ми в експлуатацію не вводили» – підсумовує науковий співробітник ДНТЦ ЯРБ Олександр Кухоцький. – «Тож, вкотре висловлюємо подяку представникам ЄК. Впевнений, наша подальша співпраця за напрямом (проект UK/TS/51) буде не менш успішною та результативною».    

Основним завданням Компоненту С було ознайомлення фахівців Держатомрегулювання з практикою ЄС щодо здійснення державного нагляду за системою управління діяльністю й людським фактором. Зі свого боку експерти ЄС мали представити низку рекомендацій щодо вдосконалення регулюючої діяльності в Україні за цим напрямом.  

На сьогодні основна частина проекту завершена. В результаті – було підтверджено, що українська нормативна база відповідає європейській. Все ж, вдосконалення необхідне в частині: компетенції інспекторів, методичної бази для оцінки культури безпеки й аналізу людського фактору при подіях на АЕС, а також – процедури залучення експертів до проведення інспекційних перевірок.  

Редакція веб-сайту Uatom.org