Южно-Українська АЕС повністю реалізувала “постфукусімські” заходи на 1-му блоці

Южно-Українська АЕС завершила реалізацію заходів щодо підвищення безпеки на першому енергоблоці в рамках упровадженого у 2011 році плану дій за результатами стрес-тестів після аварії на АЕС “Фукусіма” (Японія), повідомила прес-служба компанії.

“На сьогодні Україна за виконанням “постфукусімських” заходів є одним із лідерів у Європі. Після затвердження Кабінетом Міністрів Комплексної програми підвищення безпеки вітчизняних АЕС і до повної її реалізації на одному з блоків минуло лише сім років”, – сказав заступник головного інженера станції з модернізації та реконструкції Андрій Біндюков, якого цитує прес-служба.

Як повідомлялося, Комплексна (зведена) програма підвищення безпеки енергоблоків (КзППБ) українських АЕС, яку співфінансують ЄБРР і Euroatom, Кабмін затвердив 7 грудня 2011 року. У програмі, розробленій “Енергоатомом” і узгодженій Державною інспекцією ядерного регулювання України, передбачені всі заходи попередньої програми з підвищення безпеки та додаткові “постфукусімські” заходи, розроблені за результатами стрес-тестів, що відбувалися на українських АЕС з урахуванням уроків аварії на японській АЕС “Фукусіма”.

Програма встановлює обсяг заходів із підвищення безпеки, які мають бути реалізовані на кожному енергоблоці АЕС.

Реалізація програми дасть змогу привести рівень безпеки українських атомних блоків у відповідність до найвищих міжнародних вимог, а також забезпечить виконання в повному обсязі міжнародних зобов’язань України щодо підвищення безпеки діючих АЕС.

Южно-Українська АЕС із трьома енергоблоками ВВЕР встановленою потужністю 1000 МВт кожен розташована в Миколаївській області. Також експлуатує Ташлицьку ГАЕС встановленою потужністю 302 МВт у турбінному режимі та Олександрівську ГЕС встановленою потужністю 11,5 МВт.

“Енергоатом” є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України, експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

Інтерфакс-Україна