Співпраця України та Норвегії у сфері ядерної та радіаційної безпеки триває

22–25 жовтня 2018 року у м. Осло (Королівство Норвегія) Голова Держатомрегулювання Григорій Плачков бере участь у координаційній нараді з обговорення питань реалізації проектів двостороннього співробітництва між Держатомрегулювання та Норвезьким агентством радіаційного захисту (NRPA) у сфері ядерної і радіаційної безпеки. Співпраця України та Норвегії у сфері ядерної та радіаційної безпеки триває з 2014 року і передбачає виконання спільних проектів з розробки та впровадження нормативних документів верхнього рівня з питань поводження з радіоактивними відходами, радіаційного захисту в медицині та регулюючого контролю за урановидобувними та уранопереробними об’єктами.

Григорій Плачков, Голова Державної інспекції ядерного регулювання України та

Пер Странд, представник Норвезького агентства радіаційного захисту

23 жовтня 2018 року, Глава української делегації пан Плачков підписав «Протокол про внесення змін до Угоди між Державною інспекцією ядерного регулювання України та Норвезьким агентством радіаційного захисту про співробітництво в сфері ядерної та радіаційної безпеки». Відповідно до зазначеної Угоди сторони здійснюють обмін технічною інформацією та співробітництво в сфері ядерної і радіаційної безпеки, а також захищеності, відповідно до чинного законодавства держав.

Співробітництво передбачає розробку загальних положень безпеки поводження з радіоактивними відходами в Україні; нормативне регулювання України щодо радіаційного захисту у медицині, в урановидобувній промисловості, у сфері оцінки загроз; розробка нормативних документів верхнього рівня щодо забезпечення безпеки при знятті з експлуатації ядерних установок; вдосконалення регуляторної бази з безпеки перевезення радіоактивних матеріалів; розробка вимог до структури та змісту протиаварійної документації АЕС, посилення аварійної документації тощо.

Документ дасть можливість і надалі продовжувати плідну співпрацю між двома країнами в галузі ядерної та радіаційної безпеки.

За матеріалами Державної інспекції ядерного регулювання України