Будапештський меморандум: Україна закликає ядерні держави до діалогу

Україна звернулася до країн-підписантів Будапештського меморандуму з вимогою провести термінові консультації.

У грудні 1994 року Україна відмовилася від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки, які їй гарантували Велика Британія, Сполучені Штати Америки та Російська Федерація у Будапештському меморандумі, у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Країни-підписанти взяли на себе зобов’язання не застосовувати силу проти територіальної цілісності та незалежності України. Однак, зважаючи на агресію Російської Федерації починаючи з 2014 року та відкритий збройний напад на кораблі Військово-Морських сил України в Чорному морі та Керченській протоці у листопаді цьогоріч, Україна закликала країни-гаранти до проведення термінових консультацій з метою забезпечення повного дотримання зобов’язань та негайного припинення агресії РФ проти України.

«Україна незмінно розглядає Будапештський меморандум як важливий міжнародний інструмент забезпечення безпеки України і вимагає від Росії повною мірою дотримуватися взятих зобов’язань. Тільки дієві кроки стануть запорукою відновлення довіри до Будапештського меморандуму та заходів міжнародного співтовариства щодо зміцнення міжнародного режиму нерозповсюдження», – йдеться у офіційній заяві Міністерства закордонних справ України.

Редакція Uatom.org