Червонокнижні птахи продовжують заселення зони відчуження

Вже багато років зона відчуження поступово перетворюються на комфортне місце проживання більше ніж 300 видів тварин, серед яких зустрічається багато червонокнижних. Незважаючи на підвищений радіаційний фон, що реєструється, організми диких тварин активно пристосовуються як до радіаційного, так і до хімічного забруднення територій навколо Чернобильської АЕС (ЧАЕС). На сотнях тисяч гектарів зеленої площі мальовничого Полісся, яка в останні тридцять років практично повністю позбавлена людського впливу, з 2017 року діє Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Його основною функцією є збереження та моніторинг місцевого біорізноманіття.

Під час зимового обліку птахів зони відчуження науковці заповідника спільно з представниками Українського центру дослідження хижих птахів окреслили рівень динаміки їх популяцій. Основну увагу було приділено червонокнижному орлану-білохвосту – одному з найбільших представників хижих птахів Євразії, розмах крил якого сягає 2,5 метрів.

Зі слів провідного фахівця інформаційно-просвітницького відділу Заповідника Станіслава Гуменюка, під час цієї експедиції було зафіксовано 16 орланів-білохвостів. Для порівняння, у 2008 році вдалося зафіксувати лише 11 особин, а у 2017 році – 20. Така динаміка свідчить про те, що популяція цих птахів у зоні відчуження залишається стабільною. Цікаво, що найбільшу кількість орланів вчені зустрічали навколо місць полювання вовків.

Фахівці також зафіксували яструба-перепелятника, яструба-тетерев’ятника та птахів, які занесені у Червону книгу: рябчика, тетерева та сірого сорокопуда. Наприкінці січня дослідження будуть продовжені.

Дослідження проводились на лівому та правому берегах річки Прип’ять, річок Уж, Несвіч, та іншій меліоративній площі зони відчуження. Подібні вивчення тваринного світу у Чорнобильській зоні проводяться з 2008 року. Заповідник охоплює всю територію зони відчуження, крім 10-кілометрової території безпосередньо навколо ЧАЕС, яка в майбутньому стане зоною спеціального промислового використання із майданчиками для поховання радіоактивних відходів та розміщення сонячних панелей для електростанцій на відновлюваних джерелах енергії.

За матеріалами Державного агентства України з управління зоною відчуження