Кількість незареєстрованих джерел випромінювання продовжує зменшуватися

Протягом першого кварталу 2019 року регіональні інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання спільно з відповідними структурними підрозділами центральних органів виконавчої влади України забезпечили виявлення та вилучення радіоактивних матеріалів, що перебували у незаконному обігу, а також повернення їх під регулюючий контроль.

Продовжують мати місце факти виявлення радіаційно забрудненого металобрухту, що надходить на металургійні підприємства України. Так, на ПрАТ «Металургійний комбінат «Азовсталь» 26 березня 2019 року затримано вагон з металобрухтом, з якого було вилучено шкалу вимірювального приладу з радієм 226. Потужність еквівалентної дози (ПЕД) на відстані 0,1 м від поверхні становила 3,2 мкЗв/год.

28 лютого 2019 року Державною прикордонною службою України в пункті перетину державного кордону України з Польщею «Шегіні» у громадянина України, який прямував до Польщі, було вилучено артилерійську стереотрубу з підвищеним рівнем гамма – випромінювання  – радій 226.

Оскільки ПЕД гамма-випромінювання виявлених предметів перевищувала встановлені санітарні норми, вони були вилучені та направлені для їх подальшого безпечного та захищеного зберігання на ДМСК ДК «УкрДО «Радон».

Держатомрегулювання