У ДАЗВ презентували результати досліджень дна та вод річки Прип’ять

«Вміст радіонуклідів у річці Прип’ять у декілька разів нижчий від допустимих рівнів для питної води. Однак навіть попри це, говорити про радіаційну безпеку річки Прип’ять не можемо. Ми й надалі будемо вживати заходи щодо того, щоб Чорнобильська зона відчуження була безпечною, адже це і є наш пріоритет», – про це, зокрема, заявив голова Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук у ході прес-конференції, присвяченій презентації результатів комплексної науково-дослідної експедиції «Прип’ять-2019».

Впродовж серпня українські науковці – представники Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, ДУ «Гідрофізичний центр НАН України», філії ДУ «Держгідрографія» «Дніпровський район Держгідрографії» та ДСП «Екоцентр», провели комплексну науково-дослідницьку експедицію в акваторіях головного навігаційного фарватеру р.Прип’ять у межах Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. У ході дослідження було здійснено радіаційно-екологічний моніторинг, гідрографічні, гідроакустичні та гідрологічні дослідження для того, аби визначити проблемні ділянки, що можуть становити небезпеку для судноплавства та відвідування зони відчуження за водними маршрутами.

Під час прес-конференції заступник керівника групи гідроакустичних досліджень, ДУ «Гідрофізичний центр НАН України» Сергій Федосеєнко зазначив, що у прибережних смугах та руслі річки було виявлено 24 підводних  та 6 надводних об’єктів, які становлять навігаційну небезпеку (частково або повністю затонулі судна та баржі, мілини, каміння тощо). Також виявлено групу об’єктів, що становлять екологічну небезпеку, пов’язану із витіканням залишків нафтопродуктів. Ще частина об’єктів, знайдених під час гідроакустичної зйомки потребують додаткового вивчення та реєстрації на картах для можливості моніторингу та повторного їх дослідження.

Як кажуть фахівці, для повноцінного використання р. Прип’ять для судноплавства необхідно прибрати затонулі і покинуті об’єкти з руслової і прибережної частини, за умови, що такі роботи не спричинять додаткового забруднення річки радіонуклідами чорнобильського походження чи залишками нафтопродуктів у покинутих суднах.

Також, щоб забезпечити необхідні умови для судноплавства, в окремих місцях, необхідно поглиблювати дно.

На думку дослідників, для ефективного вирішення цих проблем, слід використовувати та застосовувати метод програмно-цільового планування і управління, а в якості інструменту – відповідний цільовий комплексний науково-технічний проєкт, концепцію якого необхідно розробити найближчим часом.

Зазначимо, що організацію і виконання науково-технічних завдань експедиції було здійснено на виконання Указу Президента України щодо розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

ДНТЦ ЯРБ