Зона відчуження: звіти і плани

24 лютого т. в. о. голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Катерина Павлова представила публічний звіт про діяльність Агентства за 2019 рік та плани на рік, що почався.

Головні завдання, які виконувало ДАЗВ у минулому році, були пов’язані з процесом зняття Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворенням об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, поводженням з радіоактивними відходами тощо.

Зокрема, завершилися комплексні випробування систем та обладнання Нового безпечного конфайнменту (НБК), і ДАЗВ отримало відповідні документи про його готовність до експлуатації. Завершилися й комплексні «холодні» випробування Сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2). Тепер ДАЗВ працюватиме над отриманням дозволу Держатомрегулювання на дослідно-промислову експлуатацію пускового комплексу (ПК-1) НБК. А на СВЯП – 2 у 2020 році планується провести комплексні «гарячі» випробування.

Катерина Павлова підкреслила участь Агентства в розробці законів та інших нормативно-правових актів. Це, передусім, закон «Про внесення змін до деяких законів щодо вдосконалення законодавства у сфері поводження з радіоактивними відходами» (ухвалений  у жовтні 2019-го), який впроваджує сучасну систему класифікації РАВ, яка відповідає всім міжнародним стандартам безпеки.

Також ДАЗВ  супроводжувало указ президента України № 512 «Про деякі питання розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» (липень 2019) й деякі постанови Кабінету Міністрів України.

Т. в. о. голови ДАЗВ розповіла про плани завершити у 2020 році «гарячі» випробування Централізованого сховища для довгострокового зберігання відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання (ЦСВДІВ), ліквідувати могильник радіоактивних відходів «Цибулеве», а також почати роботи з перевезення високоактивних відходів з одеської філії ДСП «Об’єднання «Радон» до спеціалізованого сховища у зоні відчуження.

Протягом 2019 року донорами 22 проектів міжнародної технічної допомоги, реалізованих у зоні відчуження були: уряди США та Японії, Європейська Комісія, ГЕФ ЮНЕП, МАГАТЕ, ЄБРР.

Протягом минулого року Чорнобильську зону відчуження відвідало 124 тисячі туристів. Суттєве збільшення потоку відвідувачів спонукало Агентство запровадити електронний квиток і розробити нові туристичні маршрути. Надалі ДАЗВ має намір оцифрувати чинні маршрути, запустити новий бренд зони і реалізувати проект магніту «Чорнобиль. Зона відродження», ініційований у листопаді 2019 року президентом Володимиром Зеленським і прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком як програма для залучення інвестицій.

Також заплановано створити в зоні відчуження міжнародний науковий хаб задля проведення наукових досліджень та розвитку науки за чорнобильською тематикою.

«Дотримання принципів прозорості у діяльності, а саме повна діджиталізація усіх процесів у ДАЗВ та підприємствах зони, сприятиме підвищенню аналізу ефективності нашої спільної роботи та використанню коштів. Чорнобиль у смартфоні не тільки реальність, а й вимога часу», — повідомила Катерина Павлова.

За матеріалами Державного агентства України з управління зоною відчуження.