На американській АЕС вдосконалене ядерне паливо успішно відпрацювало повний цикл

Важливий етап у тривалих розробках вдосконаленого ядерного палива: дослідні твели стійкого до аварій палива, яке вперше було завантажене в діючий реактор на АЕС «Едвін Хатч» (штат Джорджія, США), успішно завершили 24-місячний паливний цикл.

Дані результатів цього досягнення свідчитимуть про прогрес у революційній технології, яка покликана збільшити продуктивність АЕС, спираючись на їх твердий запас міцності .

Дослідні твели без палива IronClad («Залізний лицар») та завантажені паливом плаковані цирконієм дослідні твели з покриттям ARMOR («Лати») були розроблені компанією Global Nuclear Fuel (GNF) за підтримки програми з розробки стійкого до аварій палива Міністерства енергетики США.

Переміщення свинцевих стрижнів зі стійким до аварій паливом у резервуар для відпрацьованого палива. Фото: Southern Company

Під час планового обслуговування та перезавантаження палива оператори перемістили  зразки дослідних стрижнів з енергоблока № 1 АЕС «Хатч» до резервуару відпрацьованого палива і здійснили попередню інспекцію палива для порівняння його зі стандартними цирконієвими стрижнями.

«Наші попередні інспекції підтвердили, що паливо працювало так, як очікувалося, і ми з нашими постачальниками палива плануємо перетворити цей успіх і отримані дані на постійну розробку цієї інноваційної технології, — каже директор компанії-оператора АЕС Southern Nuclear з палива й аналізу Джон Вільямс.

«Ми будемо далі шукати рішення на кшталт вдосконаленого палива, яке збільшує продуктивність та надійність наших діючих АЕС та гарантує безпеку та здоров’я нашим споживачам та працівникам», — додав він.

Дальшу оцінку властивостей матеріалу та покриття дослідних твелів проведе Національна лабораторія Оук-Ридж (штат Теннессі). На основі даних її аналізу Southern Nuclear і постачальник палива Global Nuclear Fuel (GNF) визначатимуть подальший напрям розробки технологій стійкого до аварій палива та інформуватимуть Національну комісію США з регулювання, яка ліцензує процес експертизи.

Ліцензування та комерційне виробництво такого палива американські атомники планують реалізувати до середини 2020-х років.

АЕС «Хатч» керує компанія-оператор Southern Company, яка є філією Southern Nuclear (штаб-квартира м. Бірмінгем, штат Алабама).

За матеріалами Southern Company.